Amics de l’Art, 25 anys immortalitzant Martorell a través de la pintura

2870
Concurs pintura ràpida
Concurs pintura ràpida

El Concurs de pintura ràpida d’Amics de l’Art va néixer per estimular la creació pictòrica i contribuir a la promoció de talent. Un punt de trobada d’artistes del territori català que, en aquest quart de segle, ha esdevingut testimoni mut de la transformació de Martorell. La present edició, celebrada el passat cap de setmana, ha comptat amb una seixantena de participants, que exposaran els seus quadres el 12 de juny a l’Enrajolada.

El vicesecretari d’Amics de l’Art, Lluís Rodríguez, ha asseverat que, tot i l’efemèride, “tots els concursos de pintura al carrer han estat especials per a nosaltres”, perquè la intenció és “promoure la cultura pictòrica del nostre poble, aquest és l’incentiu”. La cita ha coincidit enguany amb altres dos concursos de pintura ràpida, la qual cosa ha davallat el nombre habitual d’inscrits. No obstant això, Rodríguez s’ha mostrat satisfet amb la participació i ha enaltit la fidelitat de pinzells com el de Joan Vila Arimany, Joan Josep Pérez Garbó o Josep Millàs, assidus al certamen des dels seus inicis.

Lluís Rodríguez, vicesecretari Amics de l'Art

Sebastià Mauri ve de Moià i fa 11 anys que participa al concurs, acompanyat de les seves dues filles. Ha instal·lat el seu cavallet a la porta de l’Enrajolada per pintar el campanar de l’església de Santa Maria. “Pintar al carrer et dona aire, estàs pel que has d’estar, et fiques dins el quadre i fins que no acabes no surts. En canvi, si ets a casa, tens més distraccions”, ha comentat.

Sebastià Mauri, participant

La seva filla gran, Aida Mauri, es dedica a la pintura des dels 14 anys. En aquesta ocasió, ha triat un racó de l’Enrajolada per pintar el seu llenç. “M’he aixoplugat de les quatre gotes que han caigut a sota d’aquest nesprer. He pintat la porta de les escales del museu, perquè et donen profunditat en el quadre”. Sobre el concurs, Mauri ha considerat que “és una altra manera de vendre la teva obra i donar-te a conèixer”.

Aida Mauri, participant

Joan Josep Martí és un martorellenc que el 2006 es va enamorar d’un quadre de l’estació de Renfe de Can Carreras i el va comprar. Aquest cap de setmana, onze anys després d’aquella adquisició, ha descobert que l’autora del llenç que penja a casa seva és, casualment, l’Aida Mauri. Entre abraçades, selfies i somriures, han compartit una bona estona de complicitats.

Joan Josep Martí, comprador

La igualadina Núria Riba fa tres anys que participa al certamen de Martorell. Des de la muntanya, ha cercat una vista general per retratar “el casc antic en primer pla, amb el riu entremig, la resta de barris i Montserrat de fons”. La tècnica “és molt solta i intento jugar amb una gamma de colors bàsica, amb molta llum i profunditat”. Ha subratllat la quantitat de premis que atorga el concurs martorellenc, la qual cosa obre el ventall de possibilitats als artistes.

Núria Riba, participant

Des de Casserres, al Berguedà, Joan Calvera ha pintat un oli sobre fusta a la passera del riu Anoia. “Sóc més de pintar paisatge rural, però Martorell té els seus racons macos. Cada vegada conec més coses. El primer cop te’n vas directament al pont del Diable, perquè és el més conegut”, ha dit aquest habitual del concurs.

Joan Calvera, participant

Els premiats

El jurat del concurs, reunit aquest diumenge i format per personalitats de l’àmbit artístic i cultural, ha deliberat com a guanyadors: Valentí Lanza en categoria General ‘Carme Pardo’ (550 euros), José Manuel Aznar en categoria Especial ‘Artistes al carrer’ (450 euros), Josep Saus en categoria Local ‘Jaume Amat’ (150 euros), Alba Esteban en categoria juvenil (100 euros), i Izan Lecina en categoria infantil (50 euros).

Aquesta setmana, es donaran a conèixer els premiats amb adquisició, que escolliran els patrocinadors del concurs, empreses i particulars locals. El veredicte es farà públic el 12 de juny. El resultat final es farà públic el dia 18 de juny. El lliurament de premis es farà el 24 de juny, a les 13.00h, a la plaça de la Creu. Els quadres participants romandran exposats a l’Enrajolada del 12 de juny a 2 de juliol.