Amics del Ferrocarril estrenarà nova seu aquest dissabte amb una gran festa

2159

L’alcalde Xavier Fonollosa lliurarà aquest proper dissabte, 24 de setembre, l’antic edifici dels dormitoris de la Companyia dels Ferrocarrils de Madrid a Saragossa i Alacant (MZA) als Amics del Ferrocarril de Martorell com a nova seu de l’entitat i allotjament de materials ferroviaris històrics. Per commemorar-ho, s’ha preparat una gran festa amb jornada de portes obertes a l’equipament, activitats infantils, trenet, botifarrada i cinema a la fresca.

L’edifici de l’antic allotjament dels maquinistes de Martorell, ubicat al final de l’actual aparcament de RENFE, “es va construir a principis de la segona dècada del segle XX”, explica Lluís Ventura, vocal dels Amics del Ferrocarril. Inicialment “destinat a l’ús de dormitoris dels maquinistes” de la Companyia dels Ferrocarrils de Madrid a Saragossa i Alacant (MZA) de la reserva de tracció de Martorell, d’on cada dia sortien trens amb locomotora de vapor a primera hora del matí cap a Barcelona. “Després de la guerra civil l’edifici va passar a allotjar famílies de ferroviaris, fins l’any 2010 que va quedar sense ús. L’any 2021 ADIF va cedir l’edifici a l’Ajuntament de Martorell, qui el va rehabilitar totalment i ara ens el cedeix a nosaltres”.

Lluís Ventura, vocal Amics Ferrocarril Martorell

“La façana exterior i l’estructura de l’edifici són molt semblants a l’estació de RENFE de Martorell, pintat per fora amb els mateixos colors. Té planta baixa amb secretaria, biblioteca de l’associació i dues sales destinades a exhibició de material a escala natural, que hem pogut recuperar de diferents indrets. Aquesta exposició estarà oberta al públic. Al primer pis hi ha sales per a maquetes, i al segon pis el magatzem i altres sales per activitats de l’entitat”, detalla Ventura.

Lluís Ventura, vocal Amics Ferrocarril Martorell

El vocal de l’entitat assegura que “ha estat una tasca important i estem molt contents d’haver-ho aconseguit. Aquest local és molt més gran que l’actual, i ens permetrà gaudir de material i maquetes que s’estan construint actualment. Esperem que molta gent vingui a la inauguració i gaudeixi de les activitats que hem preparat per a aquest dissabte”.

Lluís Ventura, vocal Amics Ferrocarril Martorell

La festa de lliurament de la nova seu d’Amics del Ferrocarril de Martorell començarà a les 11.00h amb els parlaments inaugurals. Mitja hora més tard, hi haurà trenet tripulat d’11.30 a 13.30h, xocolatada a les 12.00h, trenet tripulat de 16.00 a 18.30h, i a les 20.00h botifarrada. A les 21.30h, es projectarà la pel·lícula Imparable. Hi col·laborarà TIM Teatre de Martorell, Colomers RC, que faran exhibició amb camions i excavadores, i l’Agrupació de Modelistes Aeronavals de Sabadell, que exposaran una sèrie de maquetes navals realitzades pels socis. En cas de pluja, les activitats de tarda es traslladaran a Ca n’Oliveres.