Nova fotolinera al Vapor per incentivar la mobilitat elèctrica a l’entorn urbà

1522
Fotolinera aparcament Vapor. Foto: Dani Garrido

L’Ajuntament de Martorell ha volgut fer un pas més cap a la mobilitat sostenible i l’autoconsum d’energia i ha posat en marxa una fotolinera a l’aparcament del Vapor. L’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Medi Ambient i Habitatge, Albert Fernández, i la regidora de Joventut, Raquel Sans, l’han inaugurat aquest dimecres, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat.

La fotolinera del Vapor està en funcionament des del passat mes de març, consta d’una marquesina fotovoltaica de 8,25 kWp, propietat de l’Ajuntament, que disposa de dos punts de càrrega semi-ràpida de 22 kW, quatre places de vehicles. La seva energia procedeix de plaques solars i ofereix un sistema de recàrrega net i econòmic per a endollar i recarregar vehicles elèctrics.

L’alcalde ha subratllat que “som el municipi del Baix Llobregat amb més punts de recàrrega de vehicles elèctrics per habitant: un per cada 1.100”. “Hem fet una aposta molt important amb set punt de recàrrega per a un total de 25 possibles vehicles carregant alhora”. “Progressiva i paulatinament, el parc de vehicles va passant de combustió a híbrid o 100% elèctric. Aquest canvi és positiu i és bo que ens anticipem amb aquest tipus d’instal·lacions”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor Albert Fernández apunta que “aquesta és una aposta forta que seguim fent per la sostenibilitat. És una fotolinera que està tenint molt bon ús i molt bona acceptació, des de la seva posada en marxa. A més, la particularitat és que els excedents que es produeixen quan no hi ha vehicles connectats s’injecten al Complex Esportiu La Vila, fent disminuir la despesa elèctrica d’aquest equipament”.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient

El 8 d’octubre, coincidint amb la Festa del Roser, la Regidoria de Medi Ambient organitzarà a la fotolinera del Vapor el taller ‘Vine a conèixer l’autoconsum fotovoltaic i la fotolinera de Martorell’, de 18.00 a 21.00h, on es farà difusió dels diferents punts de càrrega per a vehicles elèctrics distribuïts pel municipi.

Punt de recàrrega públics

Martorell disposa de set estacions públiques de recàrrega de vehicles elèctrics gratuïtes ubicades a l’espai públic per tal d’incentivar la mobilitat elèctrica en l’entorn urbà. Per a vehicles 100% elèctrics, l’any 2020 es van posar en funcionament les estacions de càrrega ràpida i semi-ràpida amb tipus de connexió de 50 kW CHAdeMO, 50 kW CCS o COMBO 2 i 22 kW AC Mennekes o Type 2 de la Policia Local (avinguda Joaquim de Barnola i Bassols, 24) per a dos vehicles, de l’estació de Marie Curie (carrer Marie Curie amb avinguda Montserrat) per a dos vehicles, i a l’estació de Can Bros (Camí de Can Bros, 40) per a dos vehicles.

Aquest 2022, s’ha activat per a híbrids endollables de càrrega ràpida i semi-ràpida amb tipus de connexió 22 kW AC Mennekes o Type 2 l’estació del Mercat de Les Bòbiles (rambla de Les Bòbiles, 14) per a dos vehicles, la de l’Hospital Sant Joan de Déu (avinguda de Les Mancomunitats Comarcals, 1) per a dos vehicles, l’estació del Centre Integral d’Esport i Salut (CIES) (carrer de Gelida, 53) per a dos vehicles, i la de l’aparcament del Vapor (carrer dels Mestres Gomila i Renniu, 1) per a quatre vehicles.

Tots els punts de Martorell han estat subministrats i són mantinguts per l’empresa Etecnic que és una de les primeres enginyeries d’Europa especialitzades en donar solucions integrals a l’adaptació d’espais a la mobilitat elèctrica.

L’any vinent està previst que entrin en funcionament dos nous punts municipals de recàrrega semi-ràpida al barri de La Sínia.

Aquestes actuacions han estan parcialment finançades per el  ‘Programa MOVES Proyectos Singulares’, programa d’ajudes a Projectes singulars en matèria de mobilitat sostenible del IDAE del Ministeri per la Transició ecològica, cofinançats amb fons comunitaris FEDER.

Punts de recàrrega privats

D’altra banda, al poble hi ha diferents punts d’empreses privades; A l’estació Martorell Central dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també hi ha un punt de recàrrega lenta de 3.60 kW amb dos connector Shucko (EU Plug) i a l’aparcament del Mercadona hi ha quatre punts de recàrrega lenta de 3.60 kW amb connector Type 2. I al Mc Donalds del polígon El Congost hi ha quatre punts de recàrrega.

Funcionament de les estacions de recàrrega

Segons el reglament regulador del servei que pots consultar aquí, l’usuari s’ha de donar d’alta al servei com a usuari particular o com a entitat. Aquesta alta serà personal, intransferible i per cada vehicle. De moment aquesta recàrrega és gratuïta. Cal descarregar-se l’aplicació EVCharge (Etecnic Energy & Mobility) i registrar-se. Una vegada iniciada sessió a l’app cal seguir les següents instruccions per carregar el vehicle elèctric.

Si disposeu d’una targeta amb tecnologia RFID o d’un clauer específic que podeu adquirir des de l’app, podeu agilitzar l’operació de càrrega.

Si necessiteu més ajuda, podeu trucar a 97 759 55 49 support@etecnic.es. Entre moltes altres funcions, des de l’aplicació podeu consultar la ubicació dels carregadors propers i si es troben ocupats, reservats o fora de servei. Després de localitzar el carregador al qual voleu anar, podeu escollir el tipus de càrrega que voleu fer limitant per temps o energia.
El temps màxim d’estacionament i càrrega és de dues hores. Només es pot efectuar una sola operació de recàrrega per vehicle i dia.

Avantatges en l’ús de vehicles elèctrics

Els principals avantatges energètics i ambientals dels vehicles elèctrics són la disminució de la contaminació atmosfèrica (emissions de CO2, d’òxids de nitrogen i de partícules); disminució de la contaminació acústica; reducció de la dependència energètica dels derivats del petroli; recorre els mateixos quilòmetres i gasta menys energia. A més, s’eliminen residus com olis, filtres, etc.

Els avantatges econòmics principals són l’impost de matriculació gratuït. A Martorell hi ha establerta una bonificació del 75% de la quota anual de l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) a favor de les persones titulars de vehicles classificats en el registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit com de “zero emissions” i “eco”. Menys despeses de manteniment; menys cost de l’energia: entre un i dos euros per cada 100 km en funció de la tarifa contractada. Vida del vehicle més llarga perquè té menys peces metàl·liques que puguin sofrir desgast.

Podeu consultar altres avantatges en l’ús dels vehicles elèctrics i els passos a seguir per instal·lar un punt de recàrrega a casa al web de l’Institut Català de l’Energia.