Torna ‘Martorell femení plural’, itinerari que recorda dones singulars

237
Itinerari 'Martorell, femení plural'. Gemma Jiménez
Itinerari 'Martorell, femení plural'. Gemma Jiménez

El dissabte 13 i diumenge 14 de març torna el ‘Martorell, femení plural’, un recorregut guiat urbà per diferents punts de La Vila que posa en valor el paper de moltes dones singulars al llarg de la història. Les visites guiades les condueix la historiadora Gemma Jiménez, i se celebraran al matí (11.00h) i la tarda (17.00h) dels dos dies. La convocatòria ha tingut una gran resposta de públic i ja s’han exhaurit les places.

El ‘Martorell femení plural’ “dona visibilitat a genealogies de dones precedents a la nostra i que han tingut un protagonisme indiscutible en totes les transformacions socials, polítiques, econòmiques i culturals del poble, però que han quedat relegades a l’oblit i arraconades al calaix de la memòria”. Gemma Jiménez, conductora de l’esdeveniment, defineix així una activitat programada al voltant del Dia Internacional de la Dona.

Durant el recorregut es parla de “dones amb noms i cognoms, molt diverses i plurals” que han format part de Martorell des de l’Edat Mitjana i fins el bombardeig de l’aviació feixista el gener de 1939. Algunes, explica Jiménez, “van ocupar llocs de poder. Altres van esdevenir activistes i liders de moviments feministes i polítics tot i ser completament oblidades, i d’altres van ser dones anònimes i de col·lectius invisibles i oprimits”.

Gemma Jiménez, guia de 'Martorell, femení plural'

El recorregut pel nucli antic inclourà onze parades. En cadascuna es parlarà de dones de perfils molt variats, que van des de reines i senyores feudals a obreres i mestresses de casa, com explica la historiadora.

Gemma Jiménez, guia de 'Martorell, femení plural'

Atenent a l’actual context de la COVID-19, la ruta fa especial menció “a totes les tasques de cures i sosteniments de la vida humana que, tradicionalment i com hem constatat darrerament, han recaigut en mans de les dones”. Així, es posarà la vida al centre i es reivindicarà “que la vida privada també és història i que les dones són objectes històrics i historiables, tant si han ocupat àmbits públics com privats”.

Gemma Jiménez, guia de 'Martorell, femení plural'

Les quatre sessions s’adaptaran a les mesures de seguretat i es faran en grups reduïts. Es prioritzarà l’estada a espais exteriors i no s’accedirà a l’interior de l’Enrajolada, Cal Nicolau, El Progrés i la capella de Sant Joan.

Les places s’havien de sol·licitar prèviament i ja s’han exhaurit. Un fet que per Jiménez mostra “la bona acollida que té, tant en aquesta ocasió com en cites anteriors”.