Aquest setembre es reprenen les jornades ‘Que visquin les dones!’

667

Aquest mes de setembre continuen les activitats de les Jornades ‘Que visquin les dones!’, que posen al centre la dona i la seva salut. Parlant de la salut en el sentit més ampli del terme. La Regidoria d’Igualtat vol agrair la col·laboració dels recursos sociosanitaris de la nostra població, de les seves professionals, d’entitats i de moltes ciutadanes en l’organització d’aquestes jornades, i anima tothom a participar-hi i a gaudir-ne.

Dissabte, 17 de setembre, a les 18.00h, es farà la xerrada ‘Fertilitat conscient i medicina integrativa’ a la sala de conferències del Centre Cultural. La regidora d’Igualtat, Belén Leiva, explica que “tractarà com pot ajudar la medicina integrativa a la salut i fertilitat”. Una xerrada apta per a totes les edats i oberta a nenes i nens, homes, dones, avis i àvies, perquè tothom pugui ser multiplicador de les eines de vida que col·laboren en la fertilitat i puguin ensenyar-les als seus familiars i amics. Anirà a càrrec de la Dra. Lucía Vera Bernal.

‘Parlem sobre l’endometriosi. Què et podem oferir des de l’ASSIR?’ és la sessió prevista per dilluns, 19 de setembre, a les 17.30h, al Complex Educatiu Torrent de Llops. “Una xerrada per conscienciar i fer visible la malaltia de l’endometriosi”. L’endometriosi és “una malaltia crònica que afecta al voltant del 10% de dones en edat reproductiva”. Es caracteritza per l’aparició de teixit endometrial en localitzacions fora de l’úter ocasionant dolor pelvià intens sobretot amb la menstruació i problemes a la qualitat de vida de les dones.

A vegades, hi ha un retard en el diagnòstic d’entre 5-8 anys i és important fer-la visible en la població general. També informaran sobre tota la cartera de serveis que ofereix el Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Martorell i com et pots adreçar per demanar visita, ja sigui presencial o virtual. Amb la Dra. Sabina Bel, ginecòloga de l’ASSIR Martorell i Susanna Garcia Mani, llevadora i coordinadora de l’ASSIR Baix Llobregat Nord.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

La taula rodona ‘La humanització del part a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu’ tindrà lloc dimarts, 20 de setembre, a les 17.00h, a El Círcol. L’opinió de la mare és fonamental a l’hora de prendre decisions de com vol que sigui el seu part. En els darrers anys, a la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) estan treballant intensament per la humanització del part. “L’objectiu és ajudar a les dones que volen ser mares a prendre les millors decisions sobre el seu part, que se sentin escoltades i acompanyades en tot el procés”, apunta Leiva.

La implicació de tots els professionals de la FHSJDM ha estat vital i ha permès donar aquest pas endavant, tant en els parts a la sala convencional com en el centre de naixements on es fa el part natural. Aquest centre es va posar en marxa a finals de l’any 2017 i des de llavors l’ interès de les futures mares no ha parat de créixer. Escolta l’experiència dels professionals i de dues mares que van prendre diferents camins a l’hora de decidir com volien el seu part a la FHSJDM.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

Dimecres, 21 de setembre, a les 17.00h, es parlarà de l’’Experiència artística i col·lectiva entorn a la violència obstètrica’ a El Círcol. Atribuir un valor a les maternitats, iniciant per una reflexió sobre la violència obstètrica (VO). A través d’una taller artístic, es proposa reflexionar conjuntament sobre els processos i desitjos reproductius utilitzant la tècnica del mapatge corporal. Es co-construirà un cos de cartó que aniran decorant per acompanyar les narracions.

Aquesta silueta, elaborada a grandària real, serà enriquida amb tècniques artístiques mixtes, de manera col·lectiva i participativa, amb la finalitat de plasmar gràficament les experiències i compartir-les. Serà a càrrec de Serena Brigidi, doctora en Antropologia Mèdica i pedagoga.

I el divendres, 30 de setembre, a les 18.00h, a la Llar d’Infants Les Torretes hi haurà la xerrada ‘Mares: agents de transformació social’ per compartir, on interactuarem després d’una estona de presentació.

L’objectiu principal serà “reflexionar sobre el rol de les mares, que no deixen de ser dones, i els tresors intrínsecs que amaga la funció materna tot i ser, molt sovint, invisibilitzada i poc valorada”. Amb Marina Rinaldi, doula, acompanyant perinatal i promotora de la salut femenina.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

Totes les sessions són gratuïtes i algunes disposaran de servei de canguratge gratuït per a infants de 2 a 10 anys. Els infants faran activitats amb cangurs prop d’on es realitzi el taller o xerrada. Per poder venir acompanyades dels vostres infants, cal que reserveu el servei. Es pot fer, com a màxim, dos dies abans de l’activitat. Per a qualsevol dubte, podeu contactar al telèfon 93 775 00 50 ext. 6210 o bé al correu elcircol@martorell.cat.