Torna a Martorell La Universitat de l’Experiència, el cicle de conferències sobre temàtiques multidisciplinars adreçades, principalment, a la gent gran. Entre el 18 d’octubre i el 28 de febrer, s’han programat 16 sessions, els dimarts a l’Auditori Joan Cererols. La matrícula és oberta i pel moment ja hi ha més inscrits que el curs passat, fet que demostra la gran acceptació del projecte a la nostra població.
La Universitat de l’Experiència va especialment dirigit a les persones grans, però també “a tothom qui tingui voluntat de descobrir i conèixer”, com explica la seva coordinadora, presidenta de les Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya (AFOPA) i directora del centre Estudis & Reserca Universitària A12, Muntsa Lamúa.
Les conferències es fan en dimarts i a l’Auditori, des de les 17.30h i durant una hora i 45 minuts. “A la gent no se li fan llargues. És una formació amb esperit universitari però a l’abast de tothom, i abarca temes multidisciplinars, perquè la nostra missió és mantenir a les persones inquietes i molt interessades en els problemes d’avui en dia”, diu Lamúa.
Muntsa Lamúa, coordinadora
Les dues primeres sessions són els dies 18 i 25 d’octubre i es titulen ‘Els maquis al cinema espanyol de ficció històrica’. Les impartirà Raquel Martín, llicenciada en Història de l’Art per la UB. La primera sessió “serà jornada de portes obertes i de presentació de la temporada”.
Muntsa Lamúa, coordinadora
El periodista i escriptor de viatges David Revelles parlarà de ‘A la llum de llegendes i històries. En els confins d’Hibèrnia’ el 8 i 15 de novembre. Seguirà la fotoperiodista i antropòloga Anna Boyé sobre matriarcats el 22 i 29. Per tancar l’any, l’escriptor i professor David Vila i Ros farà doble sessió de lingüística -13 i 20 de desembre-.
El 2023 començarà amb les sessions del 24 i 31 de gener a càrrec del Doctor en Història de l’Art per la UAB Jorge Rodríguez, sobre iconografia -simbolisme de la verge negra i el seu culte, i anàlisi i interpretació de les llegendes marianes-. L’historiador i arqueòleg per la UAB Lluís Marí i Sala parlarà d”El naixement de l’arqueologia. Iniciació a l’arqueologia de camp’, el 7 i 14 de febrer. Per acabar, el farmacèutic Antonio Torres es referirà a l’intestí -entès com el nostre segon cervell- i al sol, salut i fotoprotecció el 21 i 28 de febrer.
“És millor aquesta estona que qualsevol pastilla. Cada sessió ajuda molt a treure’ns de sobre les teranyines mentals que comencem a tenim la gent gran”, exclama Enriqueta Tobella, coordinadora a Martorell de la Universitat de l’Experiència. Afegeix que “omple molt a tota una generació que no vam poder anar a la universitat”, genera “molt d’escalf” als participants i els brinda l’opció d’aprendre “coses molt interessants”.
Enriqueta Tobella, coordinadora a Martorell
Martorell és una de les places fortes del projecte, junt amb Premià de Mar i Barcelona. Enguany és la tercera edició i l’acceptació ha anat creixent, des de la quarantena de matriculats en l’estrena, la vuitantena del curs passat i els 85 que ja hi ha inscrits hores d’ara. “I encara en falten uns quants!”, diuen Lamúa i Tobella.
Muntsa Lamúa i Enriqueta Tobella
Muntsa Lamúa glossa que el percentatge aproximat d’assistència a les sessions “volta el 65%” i que enguany totes les conferències es faran presencials, tot i que no descarta que alguna s’emeti també en línia.
Muntsa Lamúa, coordinadora
La matrícula és oberta i sense data límit. Es pot fer a través d’aquest formulari, o bé contactant amb el telèfon 93 439 94 59 o al correu electrònic a12@blanquerna.url.edu. Al web www.a12url.wordpress.com també s’hi pot trobar tota la informació necessària.