La Biblioteca Martorell està diversificant la seva oferta d’activitats culturals i promovent l’eslògan Ja no només per anar a llegir amb la voluntat d’esdevenir un espai per a la realització de tallers i cursos que resultin especialment atractius a un públic infantil, adolescent i jove. Així s’ha fet palès durant el primer semestre de 2017. En aquest temps, s’hi ha celebrat tallers de fauna, d’astronomia, d’escriptura medieval, de papiroflèxia, de còmic manga o d’informàtica, i activitats com ara un campionat de videojocs, un cicle temàtic sobre Tintin i un Escape Room.
La finalitat és que les biblioteques públiques deixin de ser centres únicament dedicats a la lectura i al préstec, i que acullin espais de participació i d’interacció amb els usuaris i entre ells, mostrant una àmplia oferta de serveis formatius i tecnològics. Ho explica la directora de la Biblioteca Martorell, Mercè Parera.
Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell
La Biblioteca vol convertir-se en un espai d’aprenentatge, de creació i de sociabilització capaç de difondre coneixements a través d’altres suports. Aquests nous espais de creació estan pensats per oferir als usuaris -principalment joves- la possibilitat de crear objectes, eines o altres productes a partir de recursos físics, accés a la informació i tecnologia o materials. Parera creu que és “molt important augmentar el ventall d’activitats per a infants, adolescents i joves”.
Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell
Tallers i cursos de gener a juliol
Per això, al llarg del primer semestre d’enguany s’han realitzat diverses activitats. Al gener es van començar a desplegar amb dues activitats especialment dirigides a un públic infantil: un taller de rastres d’animals i sessions de planetari, per visualitzar el planeta Mart. Totes dues experiències s’havien englobat dins el cicle Descobreix la Ciència.
Al febrer i al març hi va haver propostes molt tecnològiques. Per exemple, el Taller CodeClub, organitzat conjuntament amb la UOC i destinat a nenes i nens de 10 a 12 anys, per aprendre a programar a través del llenguatge informàtic scratch, en sessions setmanals durant dos mesos. Més endavant, com explica Parera, “es va organitzar un torneig de videojocs amb uns 40 de nens i nenes participants i un taller de còmic manga”.
Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell
També es va organitzar un taller d’escriptura medieval, un de papiroflèxia i origami, una Jornada Tintinaire –amb photocall inclòs- i al juliol hi va haver temps per a una activitat lúdica molt estesa els darrers anys, però que mai abans s’havia fet a una Biblioteca Pública a Catalunya: un Escape Room, en el que hi van participar unes 40 persones.
Parera considera que aquest gruix d’activitats han servit per apropar més els joves cap a la Biblioteca. Per això, de cara a l’any vinent, tenen pensades noves propostes “en la línia tecnològica. Per exemple, volem fer un curs de robòtica”.
Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell
L’equipament torna a obrir en horari d’estiu
Per altra banda, la Biblioteca Martorell va tornar a obrir al públic aquest passat dilluns després d’un parèntesi per vacances. Des del dilluns 21 d’agost i fins el 15 de setembre romandrà oberta en horari d’estiu: totes les tardes de dilluns a divendres de 16.00 a 20:30h, i també els matins de dimarts i de dijous, de 10.00 a 14.00h.