Augmenta un 14% la recollida de roba usada l’any 2016 als contenidors Roba Amiga

1416

El 2016 ha augmentat la recollida de roba usada un 14% respecte l’any passat. En total, s’han recollit més de 77 tones de material tèxtil als 13 contenidors Roba Amiga, repartits per Martorell, que gestiona l’empresa d’inserció sociolaboral Solidança.

El regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués, atribueix les bones dades a la col·laboració i l’esforç de la ciutadania en la separació d’aquest tipus de residu. També a la substitució dels contenidors per un nou model antivandàlic més accessible, que ha reduït les incidències i els furts, alhora que s’ha augmentat la freqüència de recollida.

A Martorell hi ha contenidors per a la recollida de roba usada a la via pública des del 20 de maig de 2004, quan es va signar el conveni amb l’empresa d’inserció Solidança, creada el 1997 i amb seu al municipi de Sant Joan Despí. Solidança té presència a 51 municipis i gestiona 1500 tones anuals de residu tèxtil, generant ocupació a 27 persones en situació d’exclusió social.

La responsable del Departament de Medi Ambient i Projectes de Solidança, Nati Yesares, ha dit que “gràcies a la gestió del residu tèxtil recollit a Martorell, aquest 2016 s’han pogut realitzar 2 itineraris d’inserció laboral amb persones en risc d’exclusió” derivades dels Serveis Socials Bàsics de Martorell.

Per Yesares, “la millor manera d’integrar una persona socialment és a través d’una feina. És treure aquestes persones de la dependència, de les ajudes i de la manca d’autoestima que pot suposar estar aturat durant molt de temps o en situació de risc d’exclusió. La feina apodera, reestructura i les reinsereix les persones a nivell social i laboral”.

Solidança treballa durant tot el procés d’inserció amb un equip d’educadores que ajuden els treballadors en la recerca de feina i a assolir hàbits laborals. Una prospectora connecta amb ofertes d’empreses perquè puguin trobar un lloc de treball normalitzat. Actualment, tenen un èxit d’inserció del 60%.

El regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués, està satisfet de poder participar en un projecte d’impacte socioambiental, ja que “amb el desenvolupament del programa Roba Amiga a Martorell es persegueix per una banda un objectiu social, com és la creació de llocs de treball d’inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió, i per una altra banda un objectiu ambiental mitjançant la gestió integral del residu tèxtil, aconseguint la seva reutilització i reciclatge i evitant que bona part vagi a l’abocador”.

Què s’ha de llençar al contenidor taronja?

Dins dels contenidors s’hi pot posar roba usada, roba de la llar, complements, bosses de mà i sabates, sempre net i dins de bosses tancades. Segons Nati Yesares, “una part es destina a donacions i projectes de cooperació, una altra part a l’exportació responsable, una altra es destina a reciclatge per a la indústria tèxtil i una altra es ven en botigues socials Roba Amiga” a Sant Joan Despí, Molins de Rei, Manresa, Vilafranca, Sant Adrià del Besòs i Barcelona. A Martorell actualment hi ha 13 contenidors per a la recollida del residu tèxtil.