La família Bartés Sánchez, baula d’una nissaga de restauradors amb molta història a Martorell, ha estat l’abanderada de la Festa de Sant Antoni Abat d’enguany. Manel Bartés ha pronunciat, aquest vespre des del balcó de l’Ajuntament, un emotiu pregó, ple d’anècdotes viscudes al seu establiment, l’Hotel Restaurant Manel.
“El Bar Manel, on he viscut des de petit, es diu així pel nostre avi, qui va entrar l’any 1931, quan l’establiment era una taverna oberta a tothom. L’avi era ferrer, de rodes de carro i eines del camp, sempre en contacte amb la pagesia de Martorell. La meva mare Pepita, casada amb el meu pare Pere, amb la col·laboració de l’avia Dolores, va continuar la feina d’hosteleria. Amb el temps, aquella petita taverna es converteix en un bar, una casa de menjars, un restaurant, un hostal i actualment un hotel”, ha dit Bartés.
El pregoner ha destacat que “aquest ha estat sempre un lloc de reunió, obert a tothom, especialment a la pagesia i la gent del camp”. Ha recordat clients com en Pau Batalla, en Nel·lo, els Postillo, els Bernats, els Bonhomes, els Palets, els de Cal Siset, el Carlos de Cal Sordet, els Moixó, els Gira, els Serra, els de Ca n’Amat, els de Cal Lletxer, els Curassero, els Santeugini, els Monrós, els Barraca o el Cardó. “Tots ells eren els clients habituals, que ens han fet viure la Festa de Sant Antoni darrera la barra, participant de les seves reunions i de l’ambient que ha fet que la festa perduri tants anys”.
Bartés ha fet una menció especial per a Fermí de Cal Monrós, “persona molt vinculada a la terra, al bosc i al nostre establiment. Professor de moltes lliçons, sempre amb esforç i treball”. També ha volgut fer un reconeixement al recentment desaparegut Llorenç de Cal Bonhome i agrair a la seva dona, fills i nets l’esforç i col·laboració per a que l’Hotel Restaurant Manel continuï, actualment, sent “un lloc de trobada i esbarjo”.
“Espero que aquesta festa continuï amb tots vosaltres i la puguem celebrar allà on l’hem celebrat sempre i allà on estem ara. Que aquesta esdevingui una de les millors festes de Martorell i que reforci la nostra catalanitat”, ha tancat.
L’alcalde de Martorell, nascut precisament un 17 de gener, dia de Sant Antoni, ha reconegut haver viscut intensament la festa des de petit. Xavier Fonollosa ha apuntat que “ha estat una pregó molt sentit, que explica una part important de la història d’aquest municipi, una de les festes més importants, tradicionals i històriques, que ens evoca aquell Martorell antic. Ha fet referències a una sèrie de famílies, amb els motius de cadascuna de les cases, que hi ficaven el coll perquè aquesta festa fos un èxit. Aquesta tradició la mantenim molt viva i per molts anys ha de ser així”.
El pregó de les Festes de Sant Antoni Abat ha estat precedit de la ballada de sardanes a la plaça de la Vila i l’encesa de les atxes de vent al pont del Diable, amb el foc de Sant Antoni i acompanyament de les senyeres de l’entitat fins al portal d’Anoia per rebre el pregoner. La Creu Roja, entitat abanderada de l’any passat, ha lliurat la bandera a la família Bartés Sánchez. En acabar el pregó, s’ha fet la degustació de coca de forner i moscatell.