Un centenar de bèsties presumeix de força i elegància als centenaris Tres Tombs de Sant Antoni

716
Festa dels Tres Tombs
Festa dels Tres Tombs

Els Amics de Sant Antoni Abat han celebrat aquest diumenge els Tres Tombs, la festa dels animals de càrrega que reviu els oficis del camp i s’adapta als nous costums. Mossèn Francesc Tirado ha beneït un centenar de bèsties al pas per l’església de Santa Maria. La Principal de La Bisbal ha amenitzat el concert-vermut i el ball de gala a El Progrés.

La diada festiva ha començat de bon matí amb l’esmorzar traginer a base de botifarra, cansalada i pa amb tomàquet, que ha tingut lloc a la plaça Maria Canela, on els Amics de Sant Antoni hi tenen la seu. Amb el coixí a l’estómac, els carreters i genets han enganxat les bèsties, una acció que cada any desperta l’interès de petits i grans.

Segons el president dels Amics de Sant Antoni, Rafael López, “a la cercavila hi ha participat una quinzena de carros de pagès, entre els quals hi destacava el de les portadores, el del vi, el de les botes, el de la llet, el de les verdures o el de fàbrica, carregat enguany amb feixos de cotó. Hi ha pres part, a més, una dotzena de carruatges, una trentena de genets i un centenar d’animals, entre mules, cavalls de muntura de raça espanyola i cavalls de tir de races bretona, perxerona i frisona”.

Enmig d’una gran expectació, els animals han recorregut l’avinguda de Pau Claris, l’avinguda dels Germans Martí, la plaça del Vi i la rambla de Les Bòbiles, i ha tornat per l’avinguda dels Germans Martí, el carrer de Sant Antoni Maria i Claret, l’avinguda de Fèlix Duran i Canyameres, l’avinguda de Pau Claris per retornar a La Vila, on Mossèn Tirado ha fet la popular benedicció a la plaça de l’Església.

L’element gastronòmic protagonista ha estat el tortell de Sant Antoni, que els martorellencs han pogut comprar a la plaça de la Vila, i que porta un porquet amagat, en homenatge al patró de la festa.

La Cobla Principal de La Bisbal ha interpretat el seu repertori d’orquestra a el concert-vermut, que ha omplert les localitats d’El Progrés al migdia, fent palesa l’acceptació que aquesta activitat té entre el poble de Martorell. Al vespre, lluit ball de gala per tancar la festa, amb l’esperat vals-jota El Batallador com a colofó.