Blanch: “En comprar un vi DO Tarragona ajudem l’economia i donem futur als nostres joves”

548
Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona

La DO Tarragona serà la convidada d’enguany a la 12a edició del Vimart, que se celebrarà aquest dissabte 6 d’octubre, de 18.00 a 01.00h, a la plaça de l’Església, dins de la Festa del Roser. Es tracta d’una de les denominacions d’origen més antigues de Catalunya i de l’Estat, reconeguda l’any 1933 per l’Estatut del Vi, que compta actualment amb 27 cellers i uns 1.500 viticultors associats. Des del passat juny compta amb una nova junta i nova presidenta, en la persona de Maria Rosa Blanch, de Cellers Blanch.

Blanch explica que un dels objectius de la DO és créixer i mostrar-se en espais com ara el Vimart, sigui a través d’una xerrada divulgativa (el mateix dissabte a la Casa de Cultura de la Vila, a les 17.30h amb un tast de la DO) o bé amb la presència de dos cellers durant el Vimart. En la següent entrevista ens descriu les principals característiques de la seva DO i els objectius que s’ha marcat la nova junta.

Quin és el moment present de la DO que vostè presideix?

Doncs que es tracta d’una de les DO’s més antigues arreu de l’Estat, però que en aquests moments, a causa del fet que hagin sorgit moltes DO, havíem quedat una mica arraconats. La competència és tan gran que ens ha portat a estar una mica oblidats, però estem amb totes les ganes de recuperar aquesta posició. La nostra idea és tirar endavant, potenciar i fer present tot el potencial que té la DO Tarragona.

Deu ser molt important la relació històrica d’aquest territori amb el vi, tenint en compte el passat romà de Tarragona, i que el seu Imperi ja comercialitzé si produís vi, oi?

Els romans van ser els que ens van deixar l’herència, la tradició i el coneixement del vi, i la vessant comercial que l’Imperi Romà ens va transmetre i que s’ha anat mantenint amb el pas dels segles. Cal tenir present que el comerç de vi que sortia des del port de Tarragona cap a països importadors com ara Anglaterra o França ha sigut molt important.

Quin és el domini geogràfic de les vinyes i cellers de la DO Tarragona?

Som un territori complicat d’explicar! La nostra característica és que abastem dos àmbits diferents: un de vinyes banyades pel riu Ebre, i un altre sota la influència del mar Mediterrani. És a dir, d’una banda el Tarragonès, l’Alt i el Baix Camp, i de l’altra, la Ribera d’Ebre. Això ens fa diferents, complexes i variats, i ens dona molta riquesa.

Quants cellers en formen part?

Actualment som 27 cellers que embotellem vi, i uns 1.500 viticultors que n’estem adherits. Crec que és una bona xifra. Ja fa uns anys que molta gent es va adonar que una manera molt clara de donar valor als seus raïms era que surtin en una ampolla amb el segell DO Tarragona, que doni confiança al consumidor i que ens doni valor a nosaltres.

Quines son les característiques principals dels vins de la vostra DO?

Si ens situem en el punt de vista històric, en l’antiguitat els vins de Tarragona podien arribar a tenir una alta graduació per les característiques de sòl i de sol, d’altes temperatures i molta insolació. En temps passats, els vins de licor eren molt preuats: vins rancis, misteles i moscatells. Però després es van anar adaptant a les noves tendències.

Ara tenim tot tipus de vins: blancs, rosats, negres, joves, criances, de postres, de bombolles i escumosos fets amb el mètode tradicional Champenoise i els ancestrals, que agraden molt als joves i als seguidors dels vins naturals de poca manipulació per part del cellerer. Tenim de tot.

Quina en seria el volum de producció anual?

L’any passat van sortir unes 900.000 ampolles, però la volem pujar. El nostre territori fa frontera amb d’altres DO, de manera que moltes persones han de decidir si volen estar a la DO Tarragona o bé a la DO Cava, per exemple. Això vol dir que un poble pot ser tant d’una com de l’altra i ha de decidir en quina vol entrar. Nosaltres tenim la capacitat de créixer molt i de rescatar productes i vins de cellers que, en el seu moment, van decidir estar en una altra DO perquè potser el nom els resultava més reconegut.

Quin tipus de cellers en formen part?

La DO Tarragona té un perfil d’empreses i de cellers bastant definit. Algunes son molt grans, de tradició i molt representatives. També hi ha cooperatives, que tenen també bastant de volum, i després s’ha anat creant un grup bastant nombrós de petits cellers, d’un perfil més familiar, però que també fan una gestió professional amb totes les garanties. La nostra sortida és molt diversa.

On va, majoritàriament, la vostra producció?

Es queda bàsicament a Catalunya. Tot i que algunes d’aquestes empreses son pioneres en l’exportació, nosaltres encara ens movem en el territori català i, de vegades, de manera més puntual, fem alguna exportació de manera personal o en petits grups de cellers. Però aquest és un varem que depèn de les dimensions de l’empresa i és més fàcil accedir a un mercat o a un altre.

Estem en un bon moment per als petits productors?

Els petits cellers fem una producció més per a les ocasions especials. D’entrada, som visitats, i quan la gent hi entra ens els fem nostres com a clients. Aquests és una de les nostres forces. Però quan hem d’accedir al mercat hi entren altres regles del joc, com ara la quantitat i la possibilitat de fer preus més competitius. I aquí és on nosaltres perdem una mica de pistonada respecte les empreses més grans i desenvolupades.

Hi ha pastís per a tothom, doncs?

L’important és que hi ha mercat per a tothom. I el que sí que reclamem molt és que la gent ens conegui, ens valori i que se’n recordi de nosaltres. I que quan vulgui fer una festa o un obsequi tingui en compte que fer-ho amb un vi de la nostra DO ens ajuda a tots, a la nostra economia i al nostre teixit social. Perquè si no, serà difícil que la gent jove vegi això com una opció de futur.

A Martorell, durant el Vimart, on us podrem veure?

Tenim la dificultat que en aquestes dates molts cellers estan acabant la verema i estem enfeinats, però portarem aquí dos cellers: un és de la zona de la ribera (Biopaumerà) de Rasquera, un celler petit i molt engrescat amb la bona feina, ecològic i molta intenció d’exportar. I per altra banda, representant la part d’influència al mar Mediterrani, el meu celler familiar, els Cellers Blanch. Venim a Martorell molt actius i amb molta il·lusió, i desitjant que passeu per allà, que ens coneguem, que gaudiu de la resta de vins i especialment dels nostres. Serà la nostra estrena al Vimart, tot i que som conscients que Martorell va ser un punt cabdal, a nivell logístic, per al món del vi.