Alba Camarasa i Llum Saumell presenten els seus Premis Vila a la Setmana del Llibre en Català

365
Alba Camarasa i Llum Saumell, a la Setmana del Llibre en Català

Dues guardonades en la darrera edició del Premi Vila de Martorell han presentat aquest dijous l’edició de les obres guanyadores a la Setmana del Llibre en Català, que se celebra al Moll de la Fusta de Barcelona del 10 al 19 de setembre. Són Alba Camarasa Baixauli i el seu poemari Llet de glacera i la martorellenca Llum Saumell Pascual amb La foradada. La vetllada ha maridat poesia i misteri, amb les presentacions d’Andrea Jofre i Màrius Serra, respectivament.

Llet de glacera -Premi Vila de Martorell 2021 en categoria oberta de poesia en català- acaba de sortir a la llum de la mà de Viena Edicions en forma de poemari de 80 pàgines. La seva autora, Alba Caramasa Baixauli (Guadassuar, València) és poeta, diplomada en Educació Social i psicopedagoga. Té editats contes, 3 llibres de poesia i col·labora amb el diari Tarragona digital.

Explica el per què del títol: “Llet de glacera és l’aigua del desgel dels glaciars, de color blau blanquinós perquè porta farina de glacera, minerals suspesos en l’aigua. I el que podríem pensar que és fred, en realitat és una substància molt nutritiva per a les terres per les que passa. Inspirat en això vaig posar aquest nom el poemari, que dona una mica aquesta sensació de fred al principi, però que en realitat porta molta tendresa i molt de caliu”.

Alba Camarasa, Premi Vila amb 'Llet de glacera'

Els poemes parlen “d’una casa en la que no només hi ha drama, sinó també claror: la retirada dels enderrocs porta a fer-ne una altra de millor”.

Saumell, de la seva banda, hi ha presentat La foradada, Premi Vila de Martorell 2021 en categoria d’autors locals. Una obra de misteri que comença “quan la protagonista, la Laura, ha de fugir i s’ha d’amagar. Els lectors i lectores van sabent el que passa a mesura que van llegint el llibre, que ha estat molt ben treballat per l’editorial”, diu l’autora martorellenca afincada a Bilbao.

Llum Saumell, Premi Vila amb 'La Foradada'
Presentació dels Premis Vila a la Setmana del Llibre en Català. Jofre, Camarasa, Saumell i Serra, d’esquerra a dreta

Per a les dues autores, presentar la nova edició a la Setmana del Llibre en Català és tota una experiència. Camarasa diu que “és un privilegi. No he presentat mai res a la Setmana i em venia molt de gust per veure gent i el nou emplaçament. És tot un honor que m’hi hagin convidat”.

Alba Camarasa, Premi Vila amb 'Llet de glacera'

Saumell, de la seva banda, ha posat en valor “que la vetllada maridi dos gèneres com la poesia i el misteri” i ha recordat que amb Màrius Serra ja mantenia una coneixença personal “a partir d’amistats en comú que tenim al seu barri, al Guinardó. Després, vam coincidir a La Vanguardia, i hem anat mantenint relació a distància, tot i que fa 25 anys que no ens veiem”.

Llum Saumell, Premi Vila amb 'La Foradada'

Saumell té previst presentar l’edició en llibre de La foradada a la seva població natal el proper 25 de novembre d’enguany. En concret, serà a la Biblioteca Martorell.