El centre ocupacional Can Serra ha celebrat, aquest dimecres al matí, la seva novena jornada de portes obertes amb l’objectiu que “les persones que treballen aquí cada dia puguin explicar la seva feina als seus amics i familiars i a tots els martorellencs que vinguin”, ha declarat la pedagoga Salomé Moliner, directora tècnica d’aquest centre que ocupa persones amb discapacitat intel·lectual o física.
A la jornada festiva hi han assistit, entre altres, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; la regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau; la regidora d’Esports, Belén Leiva; el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, i una molt bona representació de familiars i amics dels usuaris de Can Serra.
Segons l’alcalde Fonollosa, “tota la jardineria que tenim a Martorell els la devem a ells, tot aquest color que té avui Martorell i que no tenia fan uns anys, és degut a la feina que fan aquests nois, que planten, mimen, cuiden i fan créixer, 80.000 flors cada any”. De fet, aquest any l’Ajuntament ha ampliat el viver per facilitar-los la feina.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Can Serra és una antiga masia situada en un entorn natural privilegiat, enmig de la boscosa llera del Torrent Llops, que l’Ajuntament de Martorell va restaurar i habilitar com a centre ocupacional i viver de plantes el juliol del 1997. Actualment ocupa 33 usuaris amb discapacitat intel·lectual, que hi realitzen activitats d’ocupació terapèutica tutelats per un equip tècnic dirigit per Moliner.
Després que Moliner trenqués el gel donant la benvinguda a tots els presents, el Rafa, usuari de Can Serra, ha explicat com aniria la visita (la visita al viver i als horts, els tallers de plantes ornamentals i el pica-pica) i, finalment, l’alcalde Fonollosa ha agraït als nois i noies del centre la bona feina que fan “perquè, deixeu-me que insisteixi: quan anem pels carrers de Martorell i veiem milers de flors plantades, totes aquestes flors les fan ells, i és gràcies a ells que Martorell és Vila Florida”.
Fonollosa ha volgut també reconèixer “no només la feina que fan ells, sinó la feina que fa tot el personal de Can Serra, amb la Salo al capdavant, que els ajuden i col·laboren amb ells perquè se sentin realitzats com a persones, que és el millor que podem fer”.
Les activitats que es realitzen a Can serra estan englobades en dos programes: el Servei de Teràpia Ocupacional (STO) i el Servei Ocupacional d’Inserció (SOI). El STO atén persones majors de 16 anys amb discapacitat intel·lectual o física, igual o superior al 65%, que ja han acabat el seu periple formatiu i no tenen capacitat de producció; i el SOI està pensat per a persones majors de 16 anys discapacitades però amb capacitat productiva per integrar-se en un centre especial.
Flors amb ànima social, reconegudes per la CHOC
Del viver de Can Serra en surten les 80.000 flors que guarneixen anualment els carrers i les places de Martorell. Les cultiven els seus usuaris dins del projecte “Flors amb ànima social”, que ja ha merescut dos reconeixements de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC).
El passat 2016, per segon any consecutiu, la CHOC va distingir Martorell amb tres flors d’honor per la millora de l’espai verd urbà. L’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Serveis Urbans, Via Pública i Mobilitat, Lluís Esteve, van rebre la distinció en nom de tot el consistori en una gala a Olot.