‘Caput aut navis’, els jocs que ens acompanyen des de l’antiguitat

1223

Caput aut navis. A cara o creu era el nom d’un dels jocs més populars en l’antiguitat, un joc amb el qual encara ens entretenim avui dia. Ja no en diem així, el nom ha canviat, però el joc ha perviscut. De ben segur que hi heu jugat. També és el nom de l’exposició que s’inaugura aquest dimecres 15 de març, a les 19.00h, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna sobre els jocs que ens acompanyen des de l’antiguitat.

El món del joc sovint s’ha associat a la infància, però no tots els jocs són cosa de canalla. De petits, amb el joc, hem après a desenvolupar les nostres habilitats socials, a assimilar nous rols, o, simplement, hem passat una bona estona. Tot jugant, hem crescut, i de grans, hem temptat la sort, hem fet gresca i sovint ens ho hem jugat tot a cara o creu.
Tots els museus de la Xarxa de Museus Locals amaguen sorpreses en els seus fons.

Un passeig pel món del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval.

Aquesta mostra, produïda conjuntament entre els Museus de Granollers i l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, pretén convidar-vos a jugar, a conèixer, a explorar els fons dels museus de casa nostra, per entendre que fins i tot les peces més petites són una part molt gran de la nostra història. I és que el món del joc ens pot semblar trivial, però, tal com diu una frase sovint atribuïda a Plató “es coneix més una persona en una hora de joc que en un any de conversa”.

Aquesta exposició disposa de continguts accessibles del programa La Mirada tàctil.