Cecília Rivas: “La menopausa pot ser una etapa d’empoderament important per a les dones”

488
Xerrada Sexualitat i Menopausa

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell s’ha sumat aquesta tarda als actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones amb el taller ‘Sexualitat i Menopausa. (Re)descobreix el teu cos per gaudir d’aquesta etapa’, amb la llevadora i sexòloga Cecília Rivas, a la Biblioteca Francesc Pujols. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez.

En aquesta activitat s’ha volgut desmentir tots els mites de la sexualitat en la menopausa, i encarar-la com una etapa més de la vida que cal reinventar i gaudir. Ha estat dedicada a tots els públics, tant dones amb edat menopàusica, com dones que l’esperen o que ja l’han travessat, i també a totes les persones que les envolten i a les quals també els afecta.

Durant la menopausa hi ha factors de gènere que influeixen en la vivència de la sexualitat. Quins són aquests factors?

Principalment, aquests factors són el desconeixement del nostre cos i els canvis físics que experimenta, i que se’ns han mostrat com a negatius. En aquest àmbit, des de petites ens han inculcat una mirada negativa, que s’afegeix a la falta d’educació sexual. Només cal buscar a Google la paraula ‘menopausa’, i veure que tot el que apareix és negatiu. Hem de treballar per canviar aquesta visió i que les futures generacions es topen amb moltes menys limitacions.

Què passa amb els nostres cossos quan ens acostem a aquesta etapa de la vida?

En la part més purament biològica, durant la menopausa, la funció reproductiva de la dona va disminuint. Pel que fa a la part més ginecològica, també es troben alguns símptomes que van acompanyats de la disminució de la càrrega hormonal, com pot ser sequedat o atròfia vaginal. Fa uns anys, aquesta etapa era curta, perquè l’esperança de vida era més reduïda, però actualment ens trobem en el fet que és quasi un terç de la vida de la dona, per tant, hem de reinventar-la i gaudir-la.

Com afecten els canvis a la nostra vida sexual?

Pel que fa a la sexualitat, la menopausa afecta en l’àmbit vulvovaginal. El problema és que tenim una forma de relacionar-nos molt coitocentrista, és a dir, que no concebem una relació si no hi ha penetració, llavors quan la vagina s’asseca, o canvia la seva morfologia, ens costa entendre que pot haver-hi relacions sexuals satisfactòries igualment.

Són tots símptomes inherents a l’edat que només ens queda acceptar o hi ha alguna manera de viure’ls d’una forma més satisfactòria?

Quan pensem en la menopausa, ens venen al cap la sufocació, la debilitat òssia o la sequedat vaginal, i fa anys pensàvem ho havíem d’acceptar amb resignació, però actualment tenim moltes més ferramentes per tenir una etapa molt més confortable.

Tot i que ara ja en tenim molta més informació, encara persisteixen certs mites sobre la menopausa. Quins són?

Tenim un model social en què mirem la vellesa com una cosa negativa, i tenim prejudicis que és una etapa pitjor, tot i que en realitat no és ni millor ni pitjor, sinó diferent. Malgrat que hi ha una part física inherent al canvi, també la percepció que tenim és en gran manera inculcada per la societat, que ens ha creat una idea negativa de la vellesa, i l’hem après. Això ens afecta en la forma de vestir, o de relacionar-nos amb el nostre propi cos, que sovint canvia en l’etapa menopàusica.

Pot ser que en aquesta etapa de la vida, la sexualitat millori?

Sí. És una nova etapa de la vida, per tant, dependrà molt de les ferramentes que tinguin, el que s’hagin informat, i el que els vingui més de gust. Pot ser que durant altres etapes de més immaduresa o joventut, hagin tingut altres pors, i inseguretats, que ara hagin deixat enrere i els permeti gaudir d’una millor sexualitat.

Per acabar, com seria la definició actual de la menopausa?

Des del respecte cap a les dones que estan travessant-la, crec que és una etapa en què es pot prendre una seguretat i autoestima que en altres etapes més joves, en què segurament hi ha molta més inseguretat i complexos. Crec que pot ser una etapa d’empoderament molt important.