Prevenció dels riscos en l’ús de les xarxes socials i les pantalles, amb ‘Enxarxats’ de Teatracció

702
'Enxarxats' Teatracció

La Regidoria de Joventut, dins el programa ‘Educació per a la Salut’, ha programat diverses sessions teatrals de l’obra Enxarxats, a càrrec de la companyia Teatracció. Més de 320 alumnes dels instituts martorellencs han assistit, aquest dilluns i dimarts, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural a veure aquesta representació per treballar la prevenció dels riscos en l’ús de les xarxes socials i les pantalles.

Enxarxats és una activitat de teatre interactiu, dinàmica i divertida, que complementa i estimula els programes de intervenció i les accions que duen a terme els municipis. L’obra es va crear amb la col·laboració de tècnics especialistes vinculats a la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

A través de la representació teatral i del debat posterior, s’incideix “en la prevenció en l’ús de les xarxes socials i les pantalles, que cada cop està més estès, i minimitzar les conductes de risc entre els adolescents”, apunta Manolo Cortés, coordinador del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Martorell.

Manolo Cortés, coordinador Departament Joventut

Es parla de la concentració en la pantalla com a gratificació; quan la pantalla pot més que la trobada entre dues persones; els límits, i quan és beneficiós i quan comença a ser perjudicial. Prevenir la violència: mal entesos i assetjaments. Les relacions, el codi ètic, el respecte i com ens relacionem amb el grup d’amics.

Com es fa la gestió privada-social i la protecció de la intimitat. L’exposició d’un mateix i la falsa sensació d’intimitat. També hi ha un tractament teatral poètic respecte al significant quan ens comuniquem a través de les xarxes socials.

En la primera part es representen tres històries. La primera es composa d’una escena que mostra el risc d’accident de cotxe per mirar el telèfon quan caminem pel carrer i, una escena on es mostra la repercussió negativa en els estudis quan no es regula el temps de joc amb les pantalles.

La segona història representa un grups d’amics fent servir el WhatsApp per comunicar-se, on el malentès provoca conflictes. I a la tercera, un grup d’amics fa servir el Facebook; es pengen fotos desagradables i sense autoritzar, creant-ne un problema. També es fa referència a la protecció de la intimitat i les dades personals.

En la segona part s’obre el debat teatral convidant al públic a reflexionar sobre els interrogants i conflictes creats. A més, el professorat pot aprofundir el treball, prèvia o posteriorment a l’aula, ja que l’obra deixa incògnites obertes que conviden al debat, apunta Manolo Cortés.

Manolo Cortés, coordinador Departament Joventut

Enguany, han vist l’obra Enxarxats de Teatracció 323 alumnes de 4t d’ESO de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) Balmes, de 1r d’ESO de l’Institut Maria Canela, del Programa de Formació i Inserció- Pla de Transició al Treball (PFI-PTT) de Vendes i d’Electromecànica, de 2n d’ESO de l’Institut Joan Oró i de 4t d’ESO de l’Institut Pompeu Fabra.