L’Ajuntament de Martorell instarà la Generalitat de Catalunya a que posi en marxa amb caràcter urgent el Pla Estratègic de Serveis Socials (PESS) i a que revisi i actualitzi la cartera de serveis socials. És la resposta per aportar solucions a l’actual desbordament dels serveis socials d’arreu del país a causa de les creixents problemàtiques socials i econòmiques que pateixen persones i famílies. Així ho recull una moció aprovada per unanimitat en el Ple, presentada pel PSC i amb l’adhesió de Junts per Martorell, Movem Martorell i ERC.
El PESS ha de ser una de les solucions per combatre “el desbordament del sistema” descrit en la moció. Un model que “fa temps que no acaba de funcionar, amb greus mancances de caràcter estructural” per respondre a un major segment de població en risc d’exclusió social i a un augment de les problemàtiques socials i econòmiques.
La implementació del PESS “ens permetria seguir creixent en el model de serveis socials creat els últims anys a Martorell. Amb més personal, podríem atendre més i millor”, apuntava la regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau. I exposava que el Pla anirà “en la mateixa línia que seguim a Martorell, on tenim un model que busca que les persones i famílies siguin autosuficients”.
Dalmau detallava que aquest model “es basa en què un sol professional s’encarrega d’atendre totes les necessitats d’una persona o família que és atesa, fent-los una primera acollida que no supera els 10 dies per a una primera diagnosi”.
Cristina Dalmau, regidora de Junts per Martorell
Els cinc grups municipals subscriuen, a més, que l’administració catalana faci “una revisió i actualització de la cartera de serveis socials, per respondre a les noves i diverses necessitats socials de cada municipi i territori”.
També reclamen “la dotació d’una partida de pressupostos per garantir la revisió i renegociació urgent dels contractes per ampliar el finançament dels professionals d’acord amb els costos reals, millorant els preus i els mòduls i ampliant la cobertura d’acord amb les necessitats del país i atentent a la diversitat territorial”. Remedios Márquez, regidora del PSC, exposava aquestes demandes durant la sessió plenària.
Remedios Márquez, regidora del PSC
El text aboga per l’ampliació de la cobertura territorial i aposta “per una gestió més directa i eficient de la cartera de serveis socials”. Igualment, posa deures a ajuntaments i entitats supramunicipals per “implantar oficines d’informació i tràmits per descongestionar els serveis socials, estudiar la posada en marxa de mesures operatives per prevenir les situacions de risc d’agressions que pateixen els seus professionals i elaborar un estudi de creació d’espais de participació i codecisió amb professionals, sindicats i col·legis professionals”. Finalment, a les Diputacions els demana fer un seguiment per determinar “l’acompliment de les actuacions de suport i seguiment de la Llei de Serveis Socials”.
La moció es va aprovar per unanimitat després d’unes esmenes. Des de Movem Martorell, Laura Ruiz deia que “els Serveis Socials a Martorell necessiten reforçar-se, tenim una demanada altíssima, perquè tots els ajuts es gestionen des d’allà i se saturen. Cal repensar com gestionar-los”.
Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell
ERC també va donar el sí a la moció. Soulimane Messaoudi destacava que malgrat que “el govern de la Generalitat ha augmentat els pressupostos destinats a serveis socials en 3.000 milions d’euros, és la nostra obligació modernitzar el servei i donar una resposta a la gent”.
Soulimane Messaoudi, regidor d'ERC
Juan José Pérez (C’s) deia “estar d’acord amb una moció que bàsicament demana diners a la Generalitat”, tot i que afegia sentir-se contrariat que PSC i Movem ho reclamin alhora que la formació socialista i Comuns han donat suport als darrers pressupostos de la Generalitat.
Juan José Pérez, regidor de C's
La regidora no adscrita Pilar Torres també estava d’acord en la idea d’instar a tots els nivells governamentals “a aplicar millores en els plans de contingència i ajudes socials”.
Pilar Torres, regidora no adscrita
La moció argumenta que els darrers anys “Catalunya es troba en una situació marcada per un fort increment de les desigualtats socials, de la pobresa i la vulnerabilitat de les classes treballadores”. Un fet accentuat per la pandèmia, les guerres i l’encariment inassumible dels preus dels subministraments i dels productes i béns de primera necessitat. Hi posa xifres extretes de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), que situen el risc de pobresa i d’exclusió social en un 25,9% de la població”.
Davant aquest panorama, exposa que l’actual model de serveis socials és “insostenible”, que fa temps que no acaba de funcionar i que té greus mancances de caràcter estructural. Argumenta que els serveis socials han esdevingut “subsidiaris” d’altres sistemes públics -habitatge, educatiu, energètic, etc- i això ha provocat el desbordament del sistema i el qüestionament de l’exercici dels seus professionals, que han hagut de fer front a més càrrega de treball i, en conseqüència, a un augment de les baixes per ansietat i estrès entre la plantilla.