Clou el cicle ‘Quan Martorell no hi era’ descobrint fòssils i minerals al nucli urbà

393
Cloenda del cicle 'Quan Martorell no hi era'

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha tancat aquest dissabte el cicle de nou sortides geològiques per l’entorn titulades ‘Quan Martorell no hi era’. Ho ha fet amb una proposta de caràcter molt urbà, per reconèixer restes fòssils i minerals que es troben en els edificis i construccions del nucli martorellenc. Aquesta sessió ha tancat el cicle, que tornarà a reiniciar-se en breu.

El geòleg Josep Maria Tella ha conduït la sortida, que s’ha iniciat a les 09.00h des de la plaça de Crist Salvador. La comitiva ha voltat pels barris de Buenos Aires i del Pla, ha continuat en direcció a l’avinguda del Camí Fondo, la plaça de l’Era del Pedró i el carrer de Montserrat abans de dirigir-se cap al barri de La Vila, on s’han fet parades a Rosanes i al Pont del Diable. Com a colofó, ha tingut lloc un dinar de comiat al cicle.

Tella explica l’objectiu que perseguia aquesta activitat: “Reconèixer diferents tipus de fòssils i de minerals que trobem a les façanes, als carrers i a diferents llocs dels edificis que s’han construït a Martorell”.

Josep Maria Tella, geòleg i instructor de la sortida

Reconeixia el geòleg que “ha estat una sortida una mica diferent a les anteriors”, tant per l’àmbit visitat com també perquè s’abordava “com l’urbanisme ha estat condicionat pels torrents, pels rius, per la muntanya. Hem vist formes estranyes d’edificis que s’amotllen a aquesta geomorfologia”.

A més, s’ha atès a aspectes com ara “els degotalls que hi ha sota del Pavelló Esportiu Municipal, un fenòmen molt curiós de construcció calcària de tobes”. També s’ha atès a roques segons si són endògenes o exògenes, i s’han reconegut fòssils de garotes, foraminífers, algues, petxines, cargols i d’altres: “Sovint pasem pel carrer i no ens adonem de la riquesa fossilífera i mineralògica que trepitgem i que toquem”.

Josep Maria Tella, geòleg i instructor de la sortida

Amb aquesta sortida, el CEM ha posat el punt i final al Cicle ‘Quan Martorell no hi era’. Tella ha explicat que, properament, tornarà a començar el cicle amb els mateixos temes, però amb algunes adaptacions.

Josep Maria Tella, geòleg i instructor de la sortida

El cicle geològic ‘Quan Martorell no hi era’ es va iniciar el 26 de gener de 2019 amb una primera sortida titulada ‘Martorell i rodalies: rius Llobregat i Anoia’.