Crítica a la individualitat i la sobreexposició pública actual, amb l’exposició ‘Antibiografia’

351
Inauguració exposició 'Antibiografia'

Al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis s’ha inaugurat aquesta tarda Antibiografia, una mostra que forma part del programa d’exposicions itinerants impulsat per la Generalitat de Catalunya, i que es podrà visitar al museu martorellenc fins al 7 de gener. La finalitat és reflexionar sobre la pulsió humana d’autorepresentar-se, amb una mirada crítica cap a  la construcció de la individualitat i la sobreexposició pública en l’era digital actual.

La inauguració ha estat a càrrec de la comissària del projecte, Alexandra Laudo; el director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Vives; el coordinador d’arts visuals de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallés, Andreu Dengra, i el regidor de Cultura, Sergi Corral.

Tal com explica la comissària, Alexandra Laudo, aquesta exposició “presenta una selecció d’obres d’artistes contemporanis, nacionals i internacionals, que plantegen formes autobiogràfiques dissidents. És a dir, són projectes que qüestionen els fonaments de l’autoretrat i de les convencions del gènere autobiogràfic a través de posicions iconoclastes o que proposen exercicis de resistència a aquesta sobreexposició del rostre o del testimoni d’allò personal i biogràfic”.

Alexandra Laudo, comissària de l'exposició 'Antibiografia'

Així, Antibiografia “es va presentar per primer cop al Centre d’Art Maristany com una mostra única, el febrer de 2022. Quan va acabar l’exposició, el centre va decidir proposar-la a la convocatòria de projectes i exposicions itinerants de la Generalitat de Catalunya, i dels més de deu projectes que es van presentar, els tècnics van votar-ne tres, entre elles, Antibiografia. La itinerància comença avui al Muxart de Martorell”, ha expressat Laudo.

Alexandra Laudo, comissària de l'exposició 'Antibiografia'

Tant Josep Vives com Andreu Denga, han recalcat la importància de l’exposició i de la cultura en la societat actual, en concret pels valors que suposa a l’hora de parlar, discutir i proposar idees. Així, el regidor de Cultura, Sergi Corral, ha destacat que “l’Ajuntament de Martorell és el primer interessat en què exposicions tan rellevants no es quedin només en un municipi, sinó que puguin tenir un recorregut pel territori català”.

El debut de la itinerància ha estat a Martorell, però es podrà veure també a altres indrets de Catalunya com són el MAC Mataró (del 20 de gener al 10 març 2024); El Mèdol. Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona (del 6 d’abril al 26 de maig de 2024); el Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú (del 14 de juny a l’1 de setembre), i el Museu de Granollers (del 19 de setembre al 24 de novembre de 2024).

Activitats educatives