Clou el programa ‘Ocupa’t-4 Dones’ amb èxit d’inserció laboral de les seves participants

1084

Una trentena de dones participants al programa ‘Ocupa’t-4 Dones’ han assistit aquest dimarts a l’acte de cloenda al Centre de Promoció Econòmica, on han rebut els diplomes de participació de la mà del regidor de Promoció Econòmica Lluís Amat. L’objectiu del programa és promoure l’ocupació entre les dones, un dels col·lectius més afectats per la crisi i amb més dificultats.

Considerat per la Diputació de Barcelona com a bona pràctica de treball transversal de gènere en l’àmbit de Treball i Promoció Econòmica, ‘Ocupa’t-4 Dones’ està subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc del Projecte Treball als Barris i cofinançat pel Fons Social Europeu.

El programa, dut a terme al llarg d’aquest any, ha finalitzat amb un percentatge d’inserció laboral del 55% de les seves participants. Durant aquesta 4a edició, 51 usuàries del Servei Local d’Ocupació de Martorell van tenir l’oportunitat de participar en aquest projecte aconseguint 28 d’aquestes dones un contracte de treball.

Les participants reben eines i recursos que les ajuden a desenvolupar les seves competències professionals per tal de reconduir la seva situació laboral. El programa ha finalitzat novament amb uns resultats molt favorables, tenint en compte que de les 28 dones que han signat un contracte laboral al llarg de la durada del projecte, el 50% ha treballat amb un contracte de treball a jornada completa i l’altra meitat ha estat contractada a temps parcial. La resta de participants del projecte es troben en procés de recerca de feina.

Accions ‘Ocupa’t-4 Dones’

En aquesta darrera edició del programa han participat 51 dones, d’entre 18 i 56 anys, seleccionades entre més de 135 inscrites, en situació de reincorporació al mercat de treball que combina accions d’orientació i formació. La mitjana d’edat de les participants és de 37 anys i tenen un nivell de formació bàsic i mig principalment.

Les accions formatives del programa es van iniciar amb una sèrie de tallers d’orientació laboral on s’han treballat els canals més importants que es posen en marxa en la recerca de feina, el currículum (currículum creatiu i videocurrículum), la carta de presentació, l’entrevista de feina, les competències clau i, les diferents casuístiques del procediment de recerca de feina per Internet.

Carmen Cordón, responsable del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Martorell, va impartir un conjunt de seminaris de caire emocional i afectiu, sota el nom ‘Apoderament per a Dones’, en els quals s’han treballat aspectes de la naturalesa humana, com la identitat personal, la identitat de gènere, la identificació i el control de les emocions.

Per altra banda, s’ha realitzat el tallerUna imatge val més que mil paraules. Cura de la imatge personal en la recerca de feina”, a càrrec d’Abel Cifuentes Olmos, de la consultora Aco Solimatge S. L., l’objectiu del qual era assessorar les participants a adequar de la millor manera possible la seva imatge personal en funció del lloc de treball, aprendre a gestionar la imatge personal com a representació de la vàlua personal i professional en el seu itinerari laboral.

Durant els mesos de juny i juliol, amb la col·laboració de la psicòloga Clara Prat Borràs també s’ha realitzat al llarg de quatre sessions, un taller de coaching motivacional específic per a persones en recerca de feina, amb l’objectiu d’ajudar a les usuàries a conèixer les seves pròpies motivacions i d’aquesta manera, poder establir nous paràmetres que els ajudin a la seva incorporació al món laboral, així com potenciar l’autoestima com a eina per mantenir la motivació en la consecució dels objectius marcats, en el procés d’integració en l’àmbit laboral.

Les participants del programa també han tingut l’ocasió de realitzar el curs ‘Manipulador/a d’Aliments’ subvencionat per Diputació de Barcelona, i que els ha fet possible disposar d’una acreditació professional indispensable avui en dia per treballar en el sector alimentari.

Des de l’inici del programa també s’ha ofert a les participants la possibilitat de realitzar pràctiques no laborals en empreses no vinculades a accions formatives per tal de potenciar habilitats tècniques i millorar la seva qualificació professional. Finalment, del setembre al desembre, un grup d’usuàries ha participat en el curs de formació professionalitzadora Atenció al públic i recepció’de 150 hores de durada, formació que s’ha complementat amb un mòdul d’alfabetització digital de 60 hores i, amb pràctiques en empreses per tal de poder aplicar en l’àmbit laboral els coneixements adquirits de manera teòrica.

Nova edició ‘Ocupa’t-5 Dones’

El programa ‘Ocupa’t-4 Dones’ha donat pas a la seva nova edició ‘Ocupa’t-5 Dones’,que es troba en fase inicial de selecció de participants. S’adreça també a 40 dones que es troben en situació de reincorporació al mercat de treball, inscrites com a demandants d’ocupació a les oficines de treball i empadronades a Martorell.

Les dones interessades en participar encara poden realitzar la seva preinscripció, omplint el formulari preinscripció online, a la pàgina web del Centre de Promoció Econòmica, o de manera presencial al mateix Molí Empresa (camí del Riu s/n).