La Biblioteca Francesc Pujols va acollir ahir el Club de lectura ‘Bibliolovers’, aquest cop de la mà de Toni Orensanz, periodista, escriptor i dramaturg, que va parlar de la seva novel·la L’estiu de l’amor. Els assistents van poder conversar amb l’autor i indagar en els temes que tracta la comèdia, que giren al voltant de la visita que fan l’artista Pablo Picasso i la seva primera parella, Fernande Olivier, al principi del segle XX, al poble d’Horta de Sant Joan, a la comarca tarragonina de la Terra Alta.
L’obra està ambientada en un poble petit de la Catalunya del 1909, en què els locals queden impactats per la modernitat que representa la parisenca Olivier, que contrasta amb les tradicions religioses i conservadores del municipi. Així, el llibre s’escriu combinant història, humor i un punt picant, i se’n va parlar ahir a propòsit dels 50 anys de la mort de Picasso.
Tal com explica l’autor, Toni Orensanz, el punt central de la temàtica de l’obra recau sobre la francesa Fernande Olivier, que és capaç de “trasbalsar tot un poble perquè ella representa una modernitat i una nova manera de viure, en una ciutat molt religiosa i tradicionalista”. La francesa, quan arriba al poble, escriu unes cartes que suposaran el motor d’arrancada de la novel·la, perquè “d’aquells escrits es dedueix que ella es converteix en el centre d’atenció de la ciutat aquell estiu, perquè era una model de pintor, de París, i portava arreu la moda francesa. Els protagonistes són Picasso, Fernande Olivier i el municipi d’Horta de Sant Joan”.
Així, a l’epíleg es pot llegir que l’obra es desenvolupa al voltant d’una “passió desfermada, una bogeria amorosa i un metge per curar la febrada col·lectiva”. Es tracta d’una novel·la plena “d’anarquistes fugitius, farmacèutics amb un passat fosc, alcaldes que perden el seny, bromur i batalles campals per amor”.
Reproductor d'àudioToni Orensanz, autor 'Lestiu de l'amor'
Tot i que la intenció principal de la novel·la no és fer un retrat sociològic, sinó crear una comèdia a partir d’un fet anecdòtic, l’accent temàtic recau sobre el contrast cultural que viu la parisenca a Catalunya. Tant és així, que tal com afirma l’autor, “les amigues de la Fernande Olivier l’animen a que escrigui una crònica local sobre Horta de Sant Joan, perquè els encurioseix la forma en què es viu allà”.
“Olivier a les cartes fa un retrat social en què parla de les seves vivències al poble català. Per exemple, conta com és testimoni del maltractament que pateix una persona amb discapacitat, a la qual tanquen al calabós a les nits, o de com el sereno passa pel poble i va cantant les hores. Això és el centre de la història”.
Reproductor d'àudioToni Orensanz, autor 'Lestiu de l'amor'
Al Club de lectura, els assistents han pogut seure en cercle i compartir amb el propi autor idees i curiositats relacionades amb el llibre. Va ser publicat l’any 2013 per l’editorial Amsterdam, compta amb 240 pàgines, i pretenen ser una comèdia lleugera amb tocs d’amor i passió.