L’Ajuntament de Martorell, a través de les regidories de Salut i Joventut, ha organitzat, en el marc de la 3a Setmana de sensibilització sobre els riscos de l’alcohol, la xerrada ‘Amb l’alcohol, menys és millor”. L’acte, que ha tingut lloc aquest vespre al Centre Cultural, ha servit per presentar les dades de l’Estudi FRESC (Factors de Risc en Estudiants d’Ensenyament Secundari). En acabar, membres d’Alcohòlics Anònims han explicat la seva experiència personal.
L’Estudi FRESC és una de les accions incloses al Programa d’Educació per la Salut (PES), impulsat de manera transversal per les regidories de Salut i Joventut de l’Ajuntament de Martorell. Analitza diversos comportaments, estils de vida i salut dels estudiants de 2n d’ESO dels centres martorellencs. Les dades s’obtenen a partir d’un qüestionari confidencial i individual. “Ens permet conèixer els comportaments relacionats amb la salut dels joves per poder orientar intervencions o polítiques preventives, com les que fem avui”, ha destacat la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau.
En el marc de la celebració d’aquesta setmana de conscienciació sobre el consum d’alcohol, s’ha volgut advertir dels riscos del binge drinking, una pràctica observada en part de la població juvenil a Catalunya. Es tracta de la ingesta elevada de begudes alcohòliques en una mateixa ocasió de consum. En aquest sentit, 1 de cada 4 joves d’entre 14 i 18 anys declara haver consumit alcohol d’aquesta manera almenys una vegada en els darrers 30 dies.
Els adults d’entre 30-64 anys són els que fan un major consum diari d’alcohol (18,3% homes i 6,1% dones). Però són els joves d’entre entre 15 i 29 anys els qui presenten una major prevalença de borratxeres (21,5% homes i 12,1% dones) i de binge drinking (27,6% homes i 19,3% dones), especialment durant els caps de setmana.
Un consum que provoca malalties
El consum per càpita d’alcohol a l’estat espanyol i a Catalunya ha anat decreixent en els darrers anys fins a situar-se al voltant dels 10 litres l’any 2014, una xifra que és inferior a la mitjana de la regió europea de la Organització Mundial de la Salut (OMS), però que ens situa al capdamunt, per sota de Portugal, entre països mediterranis. Es calcula que 1 de cada 7 homes i 1 de cada 13 dones d’entre 15 i 64 anys, a l’estat espanyol, mor de forma prematura com a conseqüència del consum excessiu d’alcohol.
A Catalunya, només un 9% de la població (15-64 anys) declara no haver begut mai alcohol, un 20% diu no haver-se emborratxat mai i un 13% declara haver deixat de consumir en el darrer any. Per últim, s’estima que un 2% de la població general està en risc de patir dependència de l’alcohol, un percentatge que augmenta entre un 5% i un 8,6% en població atesa a l’atenció primària.
Alcohòlics Anònims a Martorell
Un cop exposades les dades, dos membre d’Alcohòlics Anònims del Baix Llobregat a Martorell han explicat als assistents la seva pròpia experiència. “L’associació ofereix als instituts la possibilitat de realitzar xerrades a l’aula per tal que la conscienciació sigui més efectiva”, ha recordat Dalmau. El regidor de Salut i Gent Gran, Albert Fernández, ha dit que “les xifres estan molt bé, però una vivència personal colpidora fa reflexionar i desperta entre el jovent el neguit del que estan fent i el que volen ser demà”.
Martorell disposa des de fa sis anys del grup d’Alcohòlics Anònims. Aquesta comunitat la formen persones que, a través de compartir experiències, s’ajuden de forma mútua en la voluntat de deixar l’alcohol tot fent reunions periòdiques i totalment de franc. A Martorell es troben els dijous a la tarda, de 19.30 a 21.30h, al Centre Cultural. El seu telèfon de contacte és el 93 317 77 77.
Altres accions de sensibilització
Durant tota aquesta setmana, les pantalles dels equipaments municipals martorellencs han projectat vídeos proporcionats pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. També s’han penjat cartells a les Cabines Joves als centres de Secundària, i al vestíbul del Centre Cultural, es pot visitar una exposició d’imatges i cartells sobre els riscos del consum d’alcohol.