Arrenca la campanya d’excavacions arqueològiques a Sant Genís de Rocafort

5620

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) posa en marxa aquest dilluns la quarta campanya d’excavacions al jaciment de Sant Genís de Rocafort. Els arqueòlegs centraran els esforços, fins al 30 d’abril, en excavar a la segona de les tres terrasses del turó culminat per l’església. Les tasques són part del projecte de recerca integral a l’antic priorat, junt amb l’excavació a Santa Margarida, que es farà del 12 al 30 de juliol.

L’equip de recerca del CEM rebrà la col·laboració de professionals de Sistemes de Gestió del Patrimoni i Qark, dues empreses que participen en projectes de recerca, excavació i desenvolupament metodològic en arqueologia. Per contra, no hi seran els estudiants universitaris, a causa de les actuals restriccions sanitàries.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM, detalla que “els treballs se centraran en excavar tres àmbits o sectors de la terrassa intermèdia, que vam identificar l’any passat com a dependències monàstiques. També es farà una prospecció amb georadar a la terrassa inferior, de cara al nou projecte d’investigació per al període 2022-25”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Les dependències monàstiques que s’excavaran estaven connectades amb el pis superior mitjançant una escalinata monumental que es va excavar i posar al descobert l’any passat. A dalt seu, la terrassa superior és coronada per l’església de Sant Genís, que s’acompanya del claustre i de la necròpolis, en els que es va treballar l’any passat. “Vam poder trobar diversos enterraments, que permetran informació rellevant sobre característiques de les persones enterrades en aquest monestir”, destaca Mauri.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Degut a l’actual pandèmia, el CEM ha cancel·lat les visites setmanals al jaciment per a seguir els treballs arqueològics. En el seu lloc, publicarà setmanalment un butlletí electrònic i un vídeo al canal de YouTube explicant els progressos, que es completaran al final de la campanya amb l’actualització de la visita virtual al monestir.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

En aquest espai web de l’entitat www.cemartorellencs.com ja es pot veure un primer vídeo de presentació de la campanya d’excavacions d’enguany i els seus objectius.