El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat posa en marxa la prohibició d’encendre foc en terreny forestal i en la franja de 500 metres al seu voltant. La mesura entra en vigor des d’aquest divendres i fins el 15 d’octubre. Martorell forma part d’una de les zones tipificades amb major risc d’incendi, el prelitoral, perquè la massa arbrada n’està més afectada per la sequera persistent.
La prohibició, recollida en el Decret 64/1995, estableix mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.
El regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Jordi Amat, recorda que “queden prohibits els focs d’esbarjos, fer fogueres i barbacoes, cremes de residus vegetals o activitats pirotècniques -tirar coets o globus-, entre d’altres, als espais abans indicats. A Martorell, els habitatges que es trobin en aquesta casuística només podran encendre una barbacoa casolana exterior sempre i quan sigui una instal·lació autoritzada -de 3 parets i mata guspires a la xemeneia-“.
Jordi Amat, regidor de Medi Ambient
“Com a excepció, al Parc de Can Cases, l’Ajuntament permet seguir fent barbacoes als espais habilitats, almenys fins a finals de juny. Aquesta mesura, però, queda supeditada al Pla Alfa de risc d’incendis: si Martorell assolís el nivell 3 -de perill molt alt o extrem d’incendi-, es tancarien. A dia d’avui, el nostre municipi és en el nivell 0 -perill baix o moderat d’incendi-“.
“Per a alguns casos com ara cremes agrícoles o treballs i obres que impliquin la generació de guspires i el conseqüent perill, cal disposar d’una autorització de la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi. Es pot tramitar per Internet mitjançant el nou Formulari web específic, presencialment a les oficines del Departament d’Acció Climàtica o bé adreçant-se al Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, que ajudarà la persona interessada en fer el tràmit pertinent, que després haurà de rebre el vistiplau d’un tècnic”, afegeix el regidor.
Jordi Amat, regidor de Medi Ambient
En cas de veure una columna de fum sospitosa o un foc, cal trucar immediatament al telèfon 112 i indicar amb la màxima precisió possible la ubicació del punt en el que s’està produint la incidència.
Alt risc d’incendi, malgrat les darreres pluges
La prohibició entra en vigor en un dels anys més complicats pels efectes d’una sequera que ha estat una de les més intenses i extenses del darrer segle. Entrem en la quarta primavera amb dèficit de pluja a Catalunya, i la sequera dels boscos s’evidencia en la major part del territori. Malgrat les darreres pluges, que han retardat unes quantes setmanes la probabilitat d’un perill molt alt generalitzat, els índexs de sequera continuen sent molt alts per a aquesta època quasi arreu.
La sequera que ha portat la vegetació a una situació límit de decaïment i mortalitat, i un elevat nombre d’arbres secs i morts que són combustible que, en cas d’incendi, crema amb molta més facilitat.
Les zones on la massa arbrada està més afectada són Girona, litoral i prelitoral central, Catalunya central, plana de Vic i interior de les terres de l’Ebre, i, per espècies, el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.