Estem en plena onada de calor, que ens acompanyarà fins al proper cap de setmana. Una calor extrema a causa de l’anticicló de les Açores que estén el seu radi d’acció cap al cor d’Europa. Una situació que facilita i afavoreix l’entrada d’aire saharià, molt càlid cap a l’interior de la península Ibèrica. El pic de calor arribarà divendres amb valors desbocats arreu del país.
Davant les altes temperatures previstes, preneu nota d’alguns consells i recomanacions per fer front a la calor intensa: Cal hidratar-se molt sovint. Beu força aigua i evita beure alcohol i fer àpats copiosos. Evita sortir al carrer en les hores de màxima insolació. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. Igualment és molt recomanable que si surts a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho facis a les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant. Si no teniu ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recorda mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta). Si tens una mascota, pensa en el seu benestar i sortiu a passejar en les hores més fresques, fes que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.
Avís preventiu per una nova onada de pols africana
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’ambient atmosfèric als 40 municipis que conformen la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric de la conurbació de Barcelona.
Aquests municipis són Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.
L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.
En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania: Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit. Prioritzar el transport públic. Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…).
Utilitzar el cotxe compartit. Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.). En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes. Regular la climatització de les llars i establiments.