Cortadella: “Eduquem, vestim i alimentem infants, però també els ensenyem a ser crítics”

1959
Josefina Cortadella, a la Xerrada i audiovisual de Mans Mercedàries
Josefina Cortadella, a la Xerrada i audiovisual de Mans Mercedàries

L’ONG Mans Mercedàries va presentar aquest divendres a l’auditori Joan Cererols la feina feta al 24è Camp de Treball a Angola. A l’acte hi va ser la missionera martorellenca Josefina Cortadella, qui fa 25 anys que ajuda infants i gent gran en aquest país de l’Àfrica. Cortadella va agrair que els “altres missioners” -tothom qui col·labora des d’aquí amb l’ONG- facin realitat que ens infants rebin educació, alimentació i roba, però també que creixin amb sentit crític respecte el seu entorn.

‘Gràcies’ va ser, un any més, la paraula més repetida al llarg de la vetllada. Cortadella va explicar als 120 assistents a l’acte que “si allà podem treballar és gràcies a que els ‘missioners d’aquí’ ens envien diners i moltes coses”. Uns diners i béns materials bàsics per “donar de menjar tres cops al dia als infants, proporcionar-los roba i calçat i escolaritzar-los”. Però no només això: “també que els apropem a la cultura i a ser crítics amb la injustícia que hi ha a Angola, que és molta”.

Reproductor d'àudio
Josefina Cortadella, missionera martorellenca a Angola

Cortadella fa 25 anys que treballa a l’orfenat de Kudielela i en fa quasi 50 que és missionera, i recorda que “la família mercedària fa 800 anys que existeix”, i que també atenen gent gran de l’entorn, proporcionant-los una vivenda i alimentació per a que puguin tenir una vida digna.

La responsable de l’ONG Montserrat Torras va engegar l’acte agraint la solidaritat “dels padrins i socis de l’ONG; dels ajuntaments de Martorell, Sant Feliu de Llobregat i Abrera; dels alumnes i professorat de La Mercè –que van tornar a organitzar actes solidaris-; de Mans Unides; de les empreses; de les botigues i particulars. Tots ells, va dir, “fan realitat projectes com el de Kudielela amb les seves aportacions econòmiques i de material. La roba, el calçat, els medicaments, les ulleres que són tan útils allà…fa que tots siguem la seva família. Tots som Kudielela”.

Reproductor d'àudio
Montse Torras, responsable de l'ONG Mans Mercedàries

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, acompanyat de la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, va pujar a l’escenari i va dir que “nosaltres som qui hem de donar les gràcies, sobretot a la gran feina que fa la Josefina, i a la Montse Torras i al Ton Toset, les dues grans ànimes de l’ONG”. L’alcalde es va comprometre a seguir ajudant “en tot allò que es pugui” i a col·laborar en aconseguir “els nous recursos psicològics que implanteu a la població d’allà”.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Ton Toset va comentar el recull d’imatges que immortalitzen el 24è Camp de Treball a Angola i va recordar que “el projecte va molt més enllà de la nostra aportació de l’estiu”. 7 cooperants van col·laborar en les tasques d’ampliació del l’Orfenat Kudielela, al barri de Vila Matilde (Malanje) i van visitar les obres d’inici de l’escola per a nenes i el projecte d’Alfabetització i Promoció de la Dona al barri de Bemfica (Luanda).

Com a complement d’aquest acte i fins a finals de mes, es pot visitar, al vestíbul del Centre Cultural, l’exposició de fotografies de l’experiència solidària. La mostra es traslladarà a l’octubre a El Círcol on el dia 7, coincidint amb la Festa del Roser, la missionera martorellenca tornarà a fer una xerrada sobre la tasca que coordina a Angola.