L’organització del Premi Vila ha recomptat els originals presentats a la 49a edició en les quatre categories existents. Dels resultats, en destaca l’increment de participació en els Premis Locals, que quasi es duplica, i que s’ha evidenciat molt entre els infants de fins a 11 anys. També creix la participació a la categoria de Traducció de Clàssics Montserrat Ros, mentre que davallen els originals als premis de Poesia general i Microrelat.
El total d’obres ha estat de 342, fet que suposa un descens de participació global respecte 2023, quan n’hi va haver 448. Tot i això, des de l’organització es valora molt positivament la implicació dels escriptors i dels centres educatius locals, que han promogut el gust per l’escriptura i el mateix Premi a l’alumnat.
Aquest fet s’ha traduït en un nodrida participació a la categoria de Premis Locals, que ha passat de 45 originals de l’any passat a 88. Dels 8 blocs existents, segons edat i gènere i poesia o conte, la disciplina amb més participació “ha estat la dels infants de fins a 11 anys, sobretot en els contes”. La secretària del Premi Vila, Josefina Canals, explica que s’ha passat de 16 a 53 originals -37 contes i 16 poemes-. També ressalta que la categoria de Reportatge sobre la història de Martorell ha registrat dues propostes -l’any passat no n’hi va haver cap-.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
A la categoria reina del certamen -els Premis de poesia catalana i castellana-, han arribat 110 originals -51 en català i 59 en castellà-. En comparació respecte l’any anterior, n’han arribat un 38% menys, ja que n’hi va haver 178.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
L’altra categoria que creix i es consolida és la de Traducció de Clàssics Memorial Montserrat Ros, que posa a l’abast d’un públic ampli del segle XXI l’obra d’autors cabdals clàssics grecs i llatins que encara no estan traduïts al català, fet que suposa “una gran oportunitat per assaborir aquests grans clàssics”. El nombre d’obres augmenta de forma destacada un 62,50% aquest any 2024, i passa de 8 a 13.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
Finalment, en la categoria del Microrelat, la participació s’ha situat en 131 originals, per sota dels 217 de 2023 -xifra molt elevada, que aleshores va suposar més de la meitat del total d’originals presentats al certamen-. D’aquests 131, 78 obres han estat escrites en català i 53 en castellà.
Canals explica que una de les possibles raons del descens de participació es degui “al fet que enguany hem sigut molt exigents, ja que hem demanat als participants un esforç de concisió i de resum per a les seves petites històries que potser els ho ha dificultat molt”. Així, enguany el microrelat no podia superar els 1.000 caràcters, quan l’any passat, el topall eren 2.400.
Josefina Canals, secretària del Premi Vila
Ara la feina es trasllada als quatre grups de jurats, que han de llegir i valorar cada original. Josefina Canals recorda que aquests es reuniran la primera setmana d’abril a la Biblioteca Francesc Pujols per tal d’emetre un veredicte, i que aquest es farà públic a la gran gala que, com és habitual, se celebra a l’inici de la Fira de Primavera. Serà el proper divendres 26 d’abril al teatre d’El Progrés.