‘Cremo!’, assaig i receptari sobre les vivències de Maria Nicolau dins les cuines

447
'Cremo!' Maria Nicolau

La mediàtica cuinera Maria Nicolau ha visitat aquest dijous la Biblioteca Francesc Pujols per presentar el seu darrer llibre Cremo!. És la història d’una noia normal i corrent que un bon dia decideix deixar-ho tot per aprendre un ofici del qual no sap res i llançar-se de cap a una aventura per escoles d’hostaleria, restaurants, hotels i pastisseries, mentre el país és sacsejat per la revolta gastronòmica del segle. La locutora de Ràdio Martorell, Rosa Maria Farreras, ha estat l’encarregada d’entrevista-la.

El llibre Cremo! és un assaig i un receptari que van molt més enllà: hi barreja passió, empenta, memòries, personatges estrambòtics i reflexions, com qui fa una beixamel i al ritme revolucionari que caracteritza la cuinera de La Garriga.

“El llibre hem va sortir de dins cremant. És una novel·la de calentures, més que no pas un llibre de cuina tradicional, que es llegeix com Oliver Twist o com es veu Jurassic Park. Fa anys que el volia escriure perquè, després de tant de temps treballant a les cuines, sempre he pensat: Mare de Déu si el món ho veiés!. Ara he pogut agafar-me el temps per explica-ho i d’aquí neix aquest llibre”, ha indicat l’autora.

Maria Nicolau, cuinera

Nicolau té una forma de veure la cuina, de relacionar-se i tocar els ingredients, “fruit dels mestres i companys que m’han acompanyat durant la meva trajectòria i dels quals he pogut observar la manera de fer les coses. He tingut el temps de cometre molt errors i, per tant, d’aprendre’n”. Al llibre explica totes les experiències que fan que visqui la cuina d’aquesta manera tan particular.

El primer llibre de la cuinera, Cuina! O barbàrie, “se centrava en què passa en el fons, en el cul de la cassola, on hi ha una mica de ceba, una mica de greix i potser alguna altra cosa. Quines son les alquímies, la màgia i les històries que podem explicar a partir del que està passant dins l’olla”. En el segon, en canvi, “agafo el lector pel pit i el fico dins la casaca d’una cuinera que entra a les cuines amb 17 anys i que s’hi passa 25 treballant-hi. El punt de vista és des de fora de la cassola, a l’alçada dels ulls i des de la perspectiva de qui remou l’olla”, ha concretat.

Maria Nicolau, cuinera

Sobre el títol Cremo!, ha expressat que és un crit que “serveix per evitar col·lisions a la cuina, per evitar conflictes, però sobretot per avisar que el que portes entre mans crema, és perillós, pot sacsejar, provocar terrabastalls terribles i que no et deixarà indiferent. És una paraula que fa referència a l’ofici, i amb això dono una pista sobre el contingut. És un llibre que mou, on passen coses, molt físic, de molta acció, que enganxa i que quan comences no pots parar de llegir-lo”.

Maria Nicolau, cuinera

Maria Nicolau és cuinera d’ofici i per vocació. Ha treballat més de vint anys en una pila de restaurants de Catalunya, Espanya i França, i ara viu, cuina i escriu en un poble de tres-cents habitants en plena natura a Osona. És col·laboradora habitual d’El matí de Catalunya Ràdio, del Tot es mou a TV3 i del diari El País. Ha estrenat Cuina salvatge a la plataforma de continguts digitals 3Cat i sempre la podreu trobar fent soroll a les xarxes socials.