‘De l’oblit a la revolta’ rescata de l’ostracisme les dones artistes

386

L’1 de març, a les 19.30h, s’inaugura al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis De l’oblit a la revolta. L’exposició planteja la reivindicació de diverses dones vinculades a la creació artística que, o bé van ser invisibilitzades, o no se les va permetre l’accés a l’art oficial. Una mostra produïda pel Museu d’Art de Cerdanyola, que ara itinera a través del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Amb l’art contemporani com a mediador, “diverses artistes actuals vinculades al territori, com Francesca Llopis, Txan Grau, Fiona Morrison, Ivonne Navarro i Marga Ximenez, reivindiquen les figures de les seves predecessores, que van ser llavor en la seva lluita, sovint silenciosa, i converteixen les seves vides en les autèntiques obres d’art de l’exposició”, explica la comissària de l’exposició, Fina Duran.

A partir de figures mitològiques femenines, de deesses amb rols secundaris respecte els grans herois i deus olímpics masculins, “les artistes contemporànies prenen la mitologia com a fil conductor per rescabalar l’obra de diverses dones artistes fins ara anònimes o silenciades, de diferents disciplines, sovint anomenades arts menors”, apunta Duran.

“La mostra rescata de l’ostracisme les figures de dones artistes que han estat invisibilitzades o en segon pla als circuits oficials de l’art”, comenta Duran. A més, a cada ciutat on l’exposició itinera, s’afegeix el descobriment d’una artista oblidada o poc reconeguda en la historia de l’art. “A Martorell s’incorpora la figura de la ceramista Camila Aregall, en diàleg amb l’artista contemporània Olga Muxart, filla de Paulina Muxart, i neta del pintor i Fill Predilecte de Martorell, Jaume Muxart”.

De l’oblit a la revolta s’emmarca dins els actes del Dia Internacional de les Dones a Martorell i es podrà visitar fins al 23 de juny de 2024. L’horari d’obertura durant els mesos de març, abril i maig és dijous i divendres, de 17.00 a 20.00h; dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 14.00h. Durant el mes de juny es podrà visitar dijous i divendres, de 17.30 a 20.30h; dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 14.00h. Del 28 al 31 de març romandrà tancada.