Declaració institucional per rebutjar la supressió dels jutjats de violència contra les dones a Martorell

1229

L’Ajuntament de Martorell ha emès una declaració institucional de rebuig a la supressió, per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), dels jutjats de violència de gènere (VIDO) a Martorell. L’ens judicial vol redistribuir aquests jutjats i traslladar-los exclusivament a les capitals de comarca. A més de la nostra localitat, aquesta decisió afectaria quatre municipis més del Baix Llobregat: Esplugues, Sant Boi, Cornellà i el Prat.

Els VIDO són jutjats de violència de gènere habilitats arran de l’aplicació de la Llei Orgànica 1/04 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. Faciliten la proximitat en el procés de denúncia de violència vers les dones i guanyar en especialització i sensibilitat, davant una de les grans problemàtiques de la nostra societat, que ja ha causat l’assassinat de 1.035 dones a l’estat espanyol des de 2013.

Martorell disposa d’un jutjat d’aquestes característiques, però la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desenterrat una proposta de 2016 per re comarcalitzar-los i enviar-los a Sant Feliu de Llobregat. La regidora del PSC Remedios Márquez ho posava en coneixement el passat dilluns durant la celebració del Ple Municipal:

Remedios Márquez, regidora del PSC a l'Ajuntament de Martorell

La declaració sol·licita al Govern Espanyol i a la Generalitat que no procedeixi a la suspensió i el trasllat del jutjat VIDO de Martorell al partit judicial de Sant Feliu de Llobregat; demana a les institucions que afavoreixi i augmenti els recursos i mitjans per facilitar I’accés de les víctimes a l’empara judicial; l’adhesió al Manifest de l’associació Dones Juristes contra la Supressió de Determinats Jutjats de Violència sobre la Dona de Catalunya; refermar el compromís per atendre i reparar les víctimes de violència masclista i garantir les eines i recursos perquè rebin l’atenció necessària, amb el màxim acompanyament i suport psicològic possible, i traslladar-ho a les institucions. Ho detallava la regidora.

Remedios Márquez, regidora del PSC a l'Ajuntament de Martorell

El text posa de relleu que davant d’una situació com l’actual, els jutjats de Violència de Gènere “no poden desaparèixer de la proximitat de les dones que més ho necessiten i menys, en un territori amb el trist rècord de ràtios baixes d’ordres d’allunyament”. Afegeix que el nou model de comarcalització “no té en compte conseqüències negatives per aquelles dones en situació de vulnerabilitat i que en molts casos decideixen retirar la denúncia per la por i el terror al qual es veuen sotmeses diàriament pel seus agressors”, i reivindica que “la redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de I’atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista i cal establir mesures que apostin perquè els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere siguin al territori”.

Acord total per a la declaració, entrada d’urgència al Ple

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa va presentar el punt, que va entrar “amb caràcter d’urgència” en el Ple Municipal del passat dilluns.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La declaració va néixer d’una moció del PSC i va ser secundada per totes les forces municipals. La regidora Belén Leiva (Junts per Martorell) denunciava que la decisió del TSJC “ens afecta directament, perquè si una veïna de Martorell es veiés amb la necessitat de denunciar un cas així no podria fer-ho a la seva localitat. La necessitat de distribuïr la càrrega de feina en aquests jutjats no pot anar en detriment de les víctimes. Cal trobar una altra solució”.

Belén Leiva, regidora de Participació, Igualtat, Infància, Adolescència i Cooperació

La regidora de Movem, Laura Ruiz, qüestionava la veracitat de les dades de violència de gènere: “el Ministerio del Interior només comptabilitza parelles i ex parelles com a víctimes de la violència masclista, però no té en compte altres dones, com ara les prostituïdes, els fills i filles o d’altres persones de l’entorn familiar”. Es mostrava d’acord que “allunyar la justícia no és una bona pràctica”, i que cal defensar que “aquests jutjats segueixin on han d’estar, als municipis”.

Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell

Des del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya, el portaveu Víctor de León exposa que “entenem que la racionalització del servei pot ser positiva en eficiència i eficàcia, però allunyar l’administració de justícia del ciutadà és just el contrari del que cal quan parlem de justícia de proximitat, que defensa la Generalitat al seu Pla de Govern i que aquí no respecta”.

Víctor de León, regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya

El portaveu de Ciutadans, Juan José Pérez, confiava que “no tiri endavant aquesta mesura, perquè hi ha moltes veus dins la judicatura catalana que n’estan en contra”.

Juan José Pérez, regidor de Ciutadans

Ara la declaració institucional es traslladarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, a la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, al Govern de l’Estat Espanyol, al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, a l’Institut Català de les Dones, al Consell Comarcal del Baix Llobregat, a l’associació Dones Juristes i al Consell de Dones del Baix Llobregat.