Definit el cartell de La Universitat de l’Experiència amb 21 conferències al primer semestre

806
Cloenda de La Universitat de l'Experiència

La Universitat de l’Experiència ha definit la programació del primer semestre del curs 2023-24 a Martorell i n’ha obert les inscripcions. El 17 d’octubre es farà la primera sessió, i a partir d’aleshores se succeïran les conferències, de temàtiques multidisciplinars, cada dimarts a la tarda i fins al 2 d’abril. És el quart any que a casa nostra se celebra aquesta iniciativa que apropa a la gent gran el coneixement, a nivell universitari.

El primer semestre constarà de 21 conferències -algunes independents i d’altres formant un petit seminari de dues sessions-. La primera (17 d’octubre, 17.30h) serà la de la llicenciada en Ciències de la Informació Milagros Pérez Oliva. Versarà sobre ‘Les ciències de la comunicació’ i comptarà amb una segona sessió la setmana següent, el 24 d’octubre.

La presidenta de l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya (AFOPA), Muntsa Lamúa, explica que “hem formulat una programació que combina temes com ara comunicació, antropologia, noves tecnologies, farmàcia, història de l’art, història, música, sociologia, etc. Tots amb molta vigència i actualitat”.

Muntsa Lamúa, conductora de La Universitat de l'Experiència

A continuació, l’antropòleg Francesc Bailón parlarà de ‘Les cultures del glaç’ (31 d’octubre i 7 de novembre); la llicenciada en Matemàtiques i Meteorologia i Climatologia Eulàlia Parés impartirà la sessió ‘On sóc? Tecnologies de posicionament: des del posicionament mirant estels fins al GPS’ (14 de novembre); el farmacèutic Antoni Torres es referirà a la ‘Farmàcia’ (21 i 28 de novembre); Joan Vives -comunicador, músic i divulgador- farà el 12 de desembre la primera sessió de ‘Música’ i l’empresària Dory Sontheimer tancarà el 2023 parlant d’una experiència personal i històrica: ‘L’Holocaust en 7 caixes’ (19 de desembre).

Joan Vives estrenarà 2024 amb la segona sessió de ‘Música’, el 9 de gener. El sociòleg Salvador Cardús parlarà de ‘La identitat és una pell’ el 16 i 23 de gener. L’historiadora de l’art Muntsa Lamúa farà dues sessions parlant de ‘L’escultura basca de la Postguerra’ el 30 de gener i el 5 de març; el mestre de matemàtiques Jaume Farrés parlarà de ‘Procés creatiu d’un muntatge teatral’ (6 i 13 de febrer); la professora de l’Escola d’Enginyeria Espacial de Castelldefels Margarida Espona impartirà una xerrada titulada ‘Ciència i Història’ (20 i 27 de febrer); La llicenciada en Geografia i Història Isabel García Trócoli es referirà a ‘Egipte’ (12 i 19 de març), i ‘El món de la veu i els seus colors: anatomia de la veu’ serà el tema proposat per la cantant, compositora i terapeuta vocal Mariona Sagarra (2 d’abril).

Lamúa detalla que totes les conferències es faran en dimarts, de 17.30 i fins a les 19.15h, i que enguany es podran seguir tant de manera presencial com en streaming: “Els qui no puguin anar-hi en directe, disposaran dels dos dies posteriors per escoltar la xerrada”.

Muntsa Lamúa, conductora de La Universitat de l'Experiència

Lamúa recomana tothom “no perdre’s l’oportunitat d’assistir-hi. No només aprendran, sinó que també crearan bones sintonies amb els altres alumnes i, fins i tot, farem alguna sortida relacionada amb les temàtiques”. En aquest sentit, té previst organitzar-ne una “de quatre o cinc dies, a l’abril o al maig, al País Basc i Navarra, resseguint els escultors dels que parlarem a classe”.

Muntsa Lamúa, conductora de La Universitat de l'Experiència

Les inscripcions són obertes des de principis de juliol. Durant aquest agost, Lamúa recomana matricular-se “directament al web: www.a12url.wordpress.com. Per sol·licitar més informació es pot enviar un correu electrònic: a12@blanquerna.url.edu. A partir de setembre, la informació i inscripcions tornaran a estar operatives per telèfon, al 93 439 94 59. El preu de la matrícula per tot el curs -primer semestre i posterior segon trimestre- serà de 92 euros.

L’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya (AFOPA) i el Centre d’Estudis & Recerca Interuniversitària A12 organitzen de nou aquest esdeveniment que es desplega a diferents punts de Catalunya. Martorell va ser, això sí, localitat pionera en celebrar-se, i compta amb el suport de l’Ajuntament.