Desarrelament i guerra a ‘Els tres noms de la Ludka’ de Gisela Pou

572
Presentació ‘Els tres noms de la Ludka’ de Gisela Pou

Aquesta tarda, la Biblioteca Francesc Pujols de Martorell ha acollit la presentació de la novel·la Els tres noms de la Ludka, obra de l’escriptora i guionista Gisela Pou. El llibre, ambientat l’any 1946, explica una història a tres veus, la de la Ludka, la de l’Emma i la de la Isabel, que s’entrellacen per relatar l’epopeia del centenar de nens polonesos segrestats pels nazis, que gràcies a la Creu Roja Internacional i al consolat polonès van ser traslladats i acollits a Barcelona, on es va fundar la primera escola polonesa. La directora de la Biblioteca, Mercè Parera, ha presentat l’autora.

Gisela Pou ha explicat que l’argument principal de la novel·la “gira envers al fet que l’any 1946 el govern de Franco va decidir portar a Barcelona un centenar de nens que estaven al camp de refugiats de Suïssa, per iniciativa de la Creu Roja Internacional i el  consolat de Polònia. Els motius principals van ser, d’una banda, la voluntat de Franco de congraciar-se amb els aliats, i, d’altra, la religió, ja que hi va intervenir la Santa Seu, perquè el govern a l’exili polonès era catòlic, igual que Espanya. La novel·la parteix d’aquest fet, però a banda de parlar de la postguerra de la II Guerra Mundial, també aprofundeix en la postguerra Civil Espanyola”.

Gisela Pou, autora Els tres noms de la Ludka

El tema protagonista, però, és el desarrelament d’aquests nens, que ve donat per la guerra i pel fet d’immigrar a un país estranger per necessitat. “Per mostrar aquesta postura em vaig haver d’inventar un personatge fictici, que és el de la Ludka Nowak, una nena que va estar segrestada i que no recorda res dels seus primers anys de vida”, ha afirmat Pou.

Gisela Pou, autora Els tres noms de la Ludka

La novel·la s’endinsa en la història d’ambdues guerres contemporànies a través dels protagonistes, que són personatges “escrits des de dins, amb ple coneixement dels seus referents, i del seu món. Per mi és un plaer documentar-me profundament per poder escriure, i en aquest cas he estat dos anys fent-ho, perquè necessito sentir que formo part dels anys 40 i que entenc la gent d’aquella època”, ha expressat l’autora.

Gisela Pou, autora Els tres noms de la Ludka

Gisela Pou Valls (Castellar del Vallès, 1959) és coneguda per la seva professió de guionista de televisió, però ha escrit literatura infantil i juvenil i novel·la per a públic adult. Llicenciada en Ciències Biològiques l’any 1981, va publicar dos títols relacionats amb la biologia. Ben aviat va començar a escriure i, l’any 1989, publicava la seva primera novel·la, Soroll de fons, a l’Editorial Tres i Quatre.

Pou és màster de guió per a cinema i televisió per la UAB i ha estat codirectora d’estudis sobre ficció televisiva i cinematogràfica a la UB, així com professora del Màster de guionatge televisiu organitzat per la Universitat Internacional Menéndez i Pelayo a València.

Com a autora de teatre, té una obra estrenada el 2004 a Castellar del Vallès amb el nom La nit del fang, dirigida per Rosa Grané. Pertany al col·lectiu d’escriptores de les Germanes Quintana, que han publicat diversos títols: Zel, Por, Llibre de família, La nit del fang… També ha participat en el llibre col·lectiu Fets pols! (2004) de l’editorial Montflorit.