Dilluns tanca el termini per presentar idees als Pressupostos Participatius

1200
Pressupostos Participatius

El proper dilluns 22 d’agost és el darrer dia per a que persones i entitats presentin les seves propostes per millorar Martorell a través dels Pressupostos Participatius. La manera de fer-ho possible és omplir el formulari del web decideix.martorell.cat. Durant el mes de setembre es farà la valoració tècnica de totes les iniciatives presentades i les votacions populars tindran lloc entre el 7 d’octubre i el 7 de novembre.

Les propostes han de tenir un interès general -no poden respondre a interessos personals o particulars- i atènyer a una necessitat concreta, tant pel que fa a inversions que siguin competència de l’administració local -obres i/o millores en instal·lacions, equipaments, via pública o medi natural-, com accions sobre l’oci o l’associacionisme, i també de caire social.

Poden presentar-ne les entitats i associacions, així com les persones físiques -tant si estan empadronades a Martorell com si viuen en alguna altra població però hi treballen o estan molt vinculats a la nostra localitat- i que siguin majors de 16 anys, presentant un màxim de 3 propostes. Ho explica la regidora de Participació de l’Ajuntament, Belén Leiva.

Belén Leiva, regidora de Participació de l'Ajuntament

Cada proposta formulada no podrà superar els 40.000 euros -l’Oficina de Pressupostos Participatius pot ajudar a valorar-la- i haurà de cenyir-se exclusivament al nostre terme municipal. Al web es pot trobar un document on s’expliquen els criteris que han de complir per superar els criteris tècnics.

Finalitzat el termini de presentació es posarà en marxa la segona fase: la valoració tècnica. D’aquesta se n’encarregaran els tècnics municipals. Leiva explica que “aquests analitzaran les propostes del seu àmbit i informaran de si compleixen tots els criteris tècnics necessaris. Descartaran les que modifiquin projectes ja existents o que comprometin pressupostos futurs. Faran suggeriments als proposants per complementar les propostes presentades -per exemple, fent un càlcul del seu cost-, i els avisaran en el cas que la idea no compleixi algun dels criteris, de cara a poder modificar-la. També, amb el beneplàcit dels proposants, els tècnics poden proposar la unificació de dues o més idees que siguin molt afins”. La fase s’estendrà de l’1 al 30 de setembre.

Belén Leiva, regidora de Participació de l'Ajuntament

La tercera i darrera fase serà la de les votacions -del 7 d’octubre al 7 de novembre-, que coincidirà amb la Festa del Roser i on també es posaran punts al carrer. Podrà votar qualsevol major de 16 anys empadronat a Martorell, triant entre 3 i 5 propostes que més li agradin. Les més votades seran les que s’executaran.

Belén Leiva, regidora de Participació de l'Ajuntament

Un taller de propostes, novetat d’enguany

Coincidint amb aquesta edició, es va celebrar el passat dimarts 19 de juliol, un taller de propostes als Pressupostos. La Regidoria hi va convidar persones que habitualment hi participen, que van fer una pluja d’idees i van treballar en la creació de propostes col·lectives. De la sessió en van sortir una desena d’iniciatives, que seran incloses enguany.

A més dels Pressupostos Participatius d’adults, el projecte inclou també els referits als infants i als adolescents, que ja s’han dut a terme en aquest curs 2021-22 als centres educatius de la nostra població.