El Procicat ha anunciat aquest migdia que, a partir de dilluns 26 d’abril, es restableix la mobilitat lliure per tot Catalunya, sense cap limitació territorial ni obligació de desplaçar-se només amb la bombolla de convivència. Alhora, s’aixeca el límit de bombolles a les reunions socials, que seguiran sent de 6 persones com a màxim. La vigència de les mesures serà de set dies, des de la mitjanit de dilluns i fins a la mitjanit del 3 de maig.

Una altra de les novetats pel que fa a les noves mesures de contenció de la pandèmia de COVID-19 és la supressió de les limitacions de superfície per tal de poder obrir, i que beneficiarà els establiments de més de 800 metres quadrats, tancats des de fa mesos.

En canvi, pel que fa a l’aforament, es manté la limitació del 30% i, en el cas de bars i restaurants, es mantindrà també l’horari actual de serveis, limitat a la franja horària de 07.30 a 17.00h de forma ininterrompuda. Per tant, es descarta de moment que aquests establiments puguin obrir per sopar.

El govern català ha confirmat, a més, que desapareix el límit de bombolles a l’hora de fer reunions socials, que, això sí, continuaran havent de ser de 6 persones com a màxim.

També a partir de dilluns, les classes al batxillerat i als cicles formatius podran tornar a ser presencials al cent per cent. Fins ara, els estudiants combinaven la presencialitat amb les sessions en línia.

Entre les mesures que continuen invariables hi ha el toc de queda o confinament nocturn, que es manté entre les 22.00 i les 06.00h i es preveu que segueixi vigent, com a mínim, fins al 9 de maig, que és quan podria aixecar-se l’estat d’alarma. El govern català, però, no descarta avançar la data d’eliminació del toc de queda.

Amb aquestes noves mesures, el Procicat confirma el pla de la desescalada, que estava condicionat a l’estabilització dels indicadors de la pandèmia. Les autoritats recorden però que aquesta encara no s’ha acabat i que les UCI’s es troben en xifres elevades, d’uns 500 pacients, i fan una crida extremar precaucions, a reduir els riscos de les interaccions socials i a mantenir les regles d’or per a evitar contagis: distància, mascareta i higiene de mans.