Doble presentació literària sobre Granados i la pianista Alicia de Larrocha, exponent del llegat del compositor

1887
Presentació llibres Mònica Pagès
Presentació llibres Mònica Pagès

La periodista experta en música clàssica Mònica Pagès ha presentat avui a la Biblioteca Martorell Granados: el so de la mirada i una biografia de la pianista Alicia de Larrocha, alumna indirecta del compositor lleidatà. El comissari de l’Any Palet, Aleix Palau, ha estat l’encarregat de presentar l’acte, ja que Granados va ser contemporani del tenor martorellenc. Hi ha assistit el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.

Amb motiu dels 150 anys del naixement del músic Enric Granados, Mònica Pagès ha publicat Granados: el so de la mirada, que ofereix “una selecció exhaustiva de documents conservats al Museu de la Música, la Biblioteca de Catalunya i l’Acadèmia Marshall de Barcelona, antiga Acadèmia Granados”, i que constitueix “un testimoni representatiu i visual de la seva vida i obra”, segons ha detallat l’autora.

El llibre reflecteix tres vessants de la trajectòria del músic: pianista, pedagog i compositor. “El fet curiós quan treballes la seva figura és que, en el seu cas, les tres vessants estan molt ben desenvolupades”, ha dit Pagès. Com a pianista “va ser un gran intèrpret, que de seguida es va donar a conèixer com a gran virtuós” amb reconeixement nacional i internacional. “Granados era el protagonista de la majoria d’estrenes de les seves obres”. Com a pedagog tenia la seva pròpia acadèmia de música a Barcelona i va editar el primer mètode del pedal de piano publicat a l’estat espanyol. Per últim, el Granados compositor va ser autor d’un repertori ampli que abasta des del lied fins a òpera.

Mònica Pagès, periodista musical

Mònica Pagès ha presentat també la biografia Alicia de Larrocha, notas para un genio, sobre la carrera d’aquesta figura cabdal de la música del segle XX. El llibre aproxima el lector a aspectes desconeguts de la seva vida, testimonis epistolars i dietaris, que parlen de l’entorn familiar i artístic de qui va ser deixeble i directora de l’Acadèmia Marshall, i exponent del llegat pedagògic d’Enric Granados. La periodista Pagès ha destacat l’austeritat i humilitat de la pianista qui, tot i sumar més de 4.000 concerts per tot el món i 95 actuacions al Palau de la Música, era obstinada de la vocació i esmunyedissa de la fama.

Mònica Pagès, periodista musical

El pròleg del llibre ha estat escrit pel músic i compositor André Previn, i compta amb un disc amb 12 peces inèdites d’actuacions en directe, provinents de l’arxiu particular de la família de la pianista. La relació de Mònica Pagès amb Alicia de Larrocha es remunta a vincles gairebé familiars, ja que Montserrat Santacana, mare de la periodista, era alumna de la pianista.