Les Vies Blaves faran transitables les lleres de l’Anoia i el Cardener, afluents del Llobregat

2296
Presentació equip redactor Vies Blaves
Presentació equip redactor Vies Blaves

Dimarts va tenir lloc a Igualada la presentació de l’equip redactor de les Vies Blaves, un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport de la Generalitat, que servirà per rehabilitar les lleres del riu Llobregat i els seus afluents: l’Anoia i el Cardener. L’acte va ser presidit pel vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i va aplegar representants de 29 ajuntaments beneficiaris, entre ells l’alcalde Xavier Fonollosa.

El projecte de les Vies Blaves disposa d’un pressupost de més de 25 milions d’euros i convertirà en transitables més de 300 quilòmetres a la vora dels rius per fer-hi rutes a peu, en bicicleta o a cavall. Les Vies Blaves volen posar en valor el territori i el paisatge des del respecte als espais naturals protegits.

“Una Via Blava és una Via Verda ampliada. Té l’objectiu de ressenyar els punt d’interès que passin per la ribera. Per exemple, nosaltres tenim al costat del riu el jaciment de Santa Margarida. La Via Blava tindrà en compte aquest lloc d’interès del patrimoni històric i arquitectònic, i serà un dels punts de referència”, ha dit Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde ha indicat que es tracta d’un “projecte molt ambiciós” i que Martorell serà “punta de llança perquè hi tenim la desembocadura de l’Anoia i el pas del riu Llobregat”. El projecte supramunicipal de les Vies Blaves complementarà el desenvolupament del futur Parc Fluvial Martorell, que l’Ajuntament té previst tirar endavant aquest mandat i que actualment és en fase de redacció.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Presentació equip redactor Vies Blaves
Presentació equip redactor Vies Blaves

Un projecte de país

El projecte de les Vies Blaves neix com un instrument prioritari per a la dinamització turística de les comarques de Barcelona. Al llarg dels rius es faran actuacions per a millorar el recorregut, recuperar camins històrics i fer accessibles a la ciutadania espais naturals fins ara desconeguts o descuidats.

La columna vertebral del projecte és la Via Blava Llobregat, que resseguirà la llera del riu Llobregat i els seus principals afluents, el Cardener i l’Anoia, també seran Vies Blaves. La Via Blava Cardener, amb una inversió prevista de més de 5 milions d’euros, seguirà 50 quilòmetres per la comarca del Bages, entrant per Cardona i confluint amb la Via Blava Llobregat a Castellgalí. La Via Blava Anoia seguirà els 70 quilòmetres de riu per l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. Començarà a la confluència dels camins de Calaf, Sant Martí Sesgueioles, Montmaneu i Argençola; i passarà per Jorba fins arribar a la Via del Llobregat a Martorell. La inversió prevista, en aquest cas, és de més de 6 milions d’euros.

Més de 5 milions de persones se’n beneficiaran

Les Vies Blaves passaran per 58 municipis i recorreran 3 parcs naturals, 12 espais naturals protegits, 8 espais turístics i més de 5.000 places d’allotjament. Tota aquesta àrea té un àrea d’influència de més de 5 milions de persones, el 70% dels catalans, que hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància. La dimensió del projecte el fa pioner al sud d’Europa. La Diputació de Barcelona assumeix íntegrament el pressupost de les Vies Blaves, que es calcula en 25 milions d’euros.

Connectar els espais naturals amb el benestar de les persones

Les Vies Blaves constitueixen un dels projectes estratègics del Pla d’Actuació de Mandat 2016-2019 (PAM) de la Diputació de Barcelona. Responen a un dels 13 principals objectius d’aquest PAM: connectar els espais naturals amb el benestar de les persones, amb l’impuls de projectes innovadors que fomentin els hàbits saludables i sigui accessibles a tothom i amb la promoció de camins i senders de la demarcació, especialment els camins de riu.