Domènec Gil: “l’Alzheimer causa un envelliment cerebral accelerat i té una difícil diagnosi”

979

L’Associació de Malalts d’Alzheimer AMA Martorell ha convidat aquest divendres el neuròleg de l’Hospital Sagrat Cor, Domènec Gil, a impartir una conferència a la Biblioteca dins el cicle mensual de xerrades de l’entitat. Gil ha parlat de les demències en general i de l’Alzheimer en particular, de sintomatologia i d’eines disponibles en l’actualitat per al seu combat. L’han acompanyat a l’estrada l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, i el president de l’entitat, Jordi Lucas.

Gil ha començat referint-se a les demències: “són el deteriorament cognitiu progressiu que afecta la memòria i la capacitat de retenir nova informació, i que danya altres funcions cognitives, com ara l’orientació, el llenguatge, el judici, el funcionament social o les habilitats motores”. Un dels primers avisos que té és “la dificultat per retenir informació, la pèrdua de destresa manual en tasques domèstiques, la dificultat per raonar i solucionar problemes, per a orientar-se en llocs familiars, per a trobar paraules adients i les alteracions en el comportament”. Per contra, ha volgut tranquilitzar, “els casos d’oblit, habituals en el nostre dia a dia, no són un signe fonamental de demència. No hauria de ser un motiu d’alarma”.

L’Alzheimer: factors de risc i sintomatologia

Una de les demències més habituals és l’Alzheimer, causada pel “desenvolupament progressiu i accelerat de proteïnes amiloides al cervell, que neutralitzen les neurones. És com si patíssim un envelliment accelerat”. Els principals factors de risc que influeixen en la seva aparició poden ser, segons explica el neuròleg, “l’edat avançada, la història familiar -tot i que no està demostrat que sigui hereditària-, la síndrome de Down, el sexe -en el cas de les dones, possiblement a causa de la major esperança de vida femenina-, i un nivell d’educació baix”.

Domènec Gil ha explicat la gran dificultat per detectar l’Alzheimer en fases inicials: “a diferència d’altres malalties amb una sintomatologia clara, no tenim cap element o prova concreta per a la seva diagnosi precoç, un fet que ens permetria ser molt més efectius a l’hora de combatre-la i actuar amb mesures pal·liatives”. Davant aquesta absència, exposa, “els tractaments de l’Alzheimer són sintomàtics i no pas preventius, i els fàrmacs que utilitzem a dia d’avui no aconsegueixen curar-lo”.

Tractaments no farmacològics i paper del cuidador

Davant una sala polivalent plena, el conferenciant ha esmentat també que, a més del tractament farmacològic, cal “crear un ambient familiar en el que la persona malalta pugui desenvolupar millor les seves rutines”, i s’ha referit al fet que “el cuidador també pateix síntomes d’ansietat, depressió, fatiga, aïllament social o irritabilitat. Cal que es cuidi, i que disposi de moments de descans”.