Dr. Sans: “L’envelliment no és una malaltia, pot ser una etapa tan productiva com qualsevol altra”

646
Dr. Manuel Sans, cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge

‘Involució senil i transhumanisme’ és la conferència que s’ha fet aquesta tarda a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural, en el marc del cicle La Universitat de l’Experiència i de la 33a Setmana per a l’Envelliment Actiu i la Gent Gran. Ha anat a càrrec del Dr. Manuel Sans, cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i professor de Cirurgia de la Universitat de Barcelona.

El Dr. Sans ha tractat el procés de la involució senil o envelliment des del punt de vista clínic, fisiopatològic i la manera de frenar-lo per continuar tenint una vida activa. “L’envelliment depèn del codi genètic que rebem per herència del pare i la mare, però també de l’epigenètica, la ciència que estudia l’impacte de l’entorn sobre la persona. És tan important que fins i tot pot modificar i actuar en els nostres gens. Envellim segons el tracte, tant físic com anímic, que fem del nostre cos. Aquest tracte ha de començar quan para el creixement, és a dir, a partir dels 20 anys”, ha detallat el ponent.

Dr. Manuel Sans, cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge

Segons el Dr. Sans, “l’envelliment no és una malaltia. Podem tenir un envelliment saludable si sabem cuidar el nostre cos, i si tenim la sort d’haver rebut un bon contingent genètic. L’envelliment és una etapa importantíssima de la vida que pot ser positiva, creativa i útil a la societat. Una època tan productiva com una altra, amb les seves limitacions i avantatges”.

Dr. Manuel Sans, cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge

El cirurgià i professor també ha parlat del transhumanisme com a “nou corrent intel·lectual, científic i cultural que pretén modificar el genoma de l’ésser humà, evitant les malalties, les afeccions neurodegeneratives i aconseguir l’esser humà immortal”. Aquest corrent aprofitaria “el gran progrés de les ciències biotecnològiques i de la informació per eliminar malalties involutives, frenar l’envelliment i arribar aconseguir la immortalitat del ésser humà influint en el genoma”.

Dr. Manuel Sans, cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge

Els transhumanistes proposen que la humanitat evolucionarà des dels humans actuals als posthumans. La primera trobada de transhumanistes va tenir lloc a la dècada dels 80 a la Universitat de Califòrnia, Los Angeles, que esdevindria el centre del pensament transhumanista. A Barcelona hi ha una representació d’aquesta societat, el Club Roma. El Dr. Sans ha aclarit que “hi ha una lluita extraordinària entre els transhumanistes i els bioconservadors, que defensem l’evolució natural aprofitant el progrés científic. Gràcies a aquest progrés, en 100 anys hem aconseguit doblar la mitjana de vida de la població. Avui, a Catalunya les dones viuen 85,3 anys i els homes 83,8 de mitjana”.

Dr. Manuel Sans, cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge

“Des del punt de vista biològic és factible que l’esser humà pugui viure 120 anys. És possible que cada dècada augmenti el número d’anys de vida mitja de la població. Amb el progrés científic curarem més malalties i pandèmies, i allargarem l’esperança de vida”.

Dr. Manuel Sans, cap de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital de Bellvitge

La conferència formava part del cicle La Universitat de l’Experiència, una proposta pionera a Catalunya que apropa el coneixement multidisciplinar a la gent gran, amb sessions a càrrec doctors, professors universitaris i llicenciats. L’organitzen l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya (Afopa), A12 Estudis i la Universitat Ramon Llull-Blanquerna, en col·laboració amb l’Ajuntament de Martorell.

El 15 de juny, a les 17.30h, al Centre Cultural arribarà ‘Invulnerables: garantir la igualtat d’oportunitats’ a càrrec de la religiosa dominica, activista cristiana, escriptora i impulsora d’entitats solidàries, Sor Lucía Caram. Invulnerables és un programa que aposta pels infants i la família, oferint-los recursos, valors, creació de xarxes cooperatives, amb un impacte territorial, encaminat a garantir la igualtat d’oportunitats i amb l’objectiu de trencar el cercle de la pobresa que deixa marginades moltes persones per causes que són evitables. La xeerrada tractarà els reptes per construir una societat integrada creant xarxes de corresponsabilitat social, de la col·laboració público-privada i de com trencar el cercle de la pobresa o garantir la igualtat d’oportunitats als infants i als joves.