La Direcció General de Protecció Civil ha presentat avui la prova d’activació de les sirenes del PLASEQCAT i d’enviament de missatge d’alerta als telèfons mòbils, que tindrà lloc el pròxim dimecres 15 de novembre. Concretament, la prova tindrà lloc, a les 11.00h, en els municipis afectats per risc químic del Barcelonès, Baix Llobregat i el Vallès Occidental.
En la presentació hi ha participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector en Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado; la cap de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet; i ha comptat amb la presència del director dels serveis territorials d’Interior a Barcelona, Manel Sorribas.
Es tracta de la darrera prova de sirenes que es farà enguany, després de les realitzades al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (20 de setembre); i a diversos municipis de l’Aran, el Bages, el Berguedà, la Selva, el Vallès Oriental i al sector est del Vallès Occidental (18 d’octubre).
En aquesta ocasió es posaran en marxa 40 sirenes de risc químic a 16 municipis. Al Barcelonès: Barcelona, Zona Franca (5) i l’Hospitalet de Llobregat (3). Al Baix Llobregat: Abrera (2), Cornellà de Llobregat (2), el Prat de Llobregat (5), Esparreguera (1), Martorell (5 sirenes a l’aparcament del Vapor, al Centre Cultural, al Complex Esportiu Torrent de Llops, Ca n’Oliveres i al polígon de SEAT), Olesa de Montserrat (2), Sant Andreu de la Barca (1), Sant Boi de Llobregat (3), Sant Feliu de Llobregat (1), Sant Joan Despí (2), Santa Coloma de Cervelló (1) i Viladecans (1). Vallès Occidental: Castellbisbal (3) i Terrassa (3).
D’aquestes, n’hi ha set que són noves i que sonaran per primera vegada: El Prat de Llobregat (3), Castellbisbal (2), Martorell (1, al polígon de SEAT) i Esparreguera (1) que no en tenia cap fins ara.
La prova durarà 15 minuts, on es farà enviament de les alertes de Protecció Civil a tots els telèfons mòbils de les zones per informar de la realització de la prova, i sonaran les sirenes de risc químic. S’escoltaran també als municipis de Rubí, Sant Cugat del Vallès i el Papiol, per proximitat. La població que es trobi prop de la zona d’audició pot rebre també l’alerta al telèfon mòbil, malgrat que no hi hagi cap sirena dins del propi terme municipal.
En aquest simulacre no es requereix dur a terme el confinament, tot i que s’anima a tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar-se a l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.
Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades per la prova. Aquesta enquesta es podrà respondre a través de qualsevol telèfon mòbil, és anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és https://arcg.is/08WG4m.
Com serà la prova?
A l’inici de la prova s’enviarà l’alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils informant de la realització de la prova, i al cap d’uns minuts s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància). El so d’inici d’alerta (so de confinament) són tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons.
A la finalització de la prova (al cap de 15 minuts), s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut).
En la mesura del possible, es recomana a la població que segueixi les pautes d’autoprotecció en cas d’accident químic: refugiar-se a casa o a l’immoble més proper, tancar portes i finestres, desconnectar tots els sistemes de ventilació i esperar la notificació de fi d’alerta.
En aquest sentit, 40 centres escolars han confirmat que faran el simulacre per preparar-se i conscienciar també a l’alumnat. En total es calcula que 16.663 persones entre alumnat i personal docent i laboral dels centres practicaran el confinament aquest dimecres.
Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils
El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un SIMULACRE. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos”.
Es recomana a la població de les zones on es desenvoluparà el simulacre que comprovin la configuració del seu telèfon per poder rebre l’alerta. Al web de Protecció Civil s’hi pot consultar un tutorial complet, filtrat per marques i models dels aparells.
Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic, ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, la ciutadania amb la informació de l’alerta podrà saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, i per això podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.
La prova de sirenes té per objectius permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi. Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils. Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura. Per aconseguir aquest objectiu s’ha dissenyat una enquesta de valoració. Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.