El 25 de novembre es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Martorell ha confeccionat un programa d’activitats, que s’inicia aquest dilluns i s’allargarà fins al 2 de desembre, sota el lema ‘Tallem d’arrel amb les violències masclistes’. L’acte central serà, com sempre, la lectura del manifest institucional aquest divendres, a les 12.00h, a la plaça de la Vila.

La regidora d’Igualtat, Belén Leiva, explica que aquest lema vol “visibilitzar tots els tipus de violències que estan sorgint i als quals se’ls està posant nom. També vol mostrar els àmbits on arrela aquesta violència: el digital, laboral, de parella o exparella…Per això, hem fet un mapa interactiu que permet conèixer, de forma senzilla i pràctica, les violències masclistes que ataquen les dones en la seva vida quotidiana i s’amaguen rere actituds quotidianes, que semblen inofensives i que sovint tenim tendència a justificar perquè les tenim integrades com una creença, tradició, costum, cultura o broma”.

Belén Leiva, regidora Igualtat

Els instituts martorellencs, aquest dilluns, 21 de novembre, i també dimarts, 22 de novembre, estan passant per l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural per veure l’obra de teatre Com t’estimo? per treballar amb els joves la informació, la prevenció i la sensibilització sobre les violències masclistes. L’obra s’endinsa en les passions humanes per investigar quan i perquè arriba el moment en què l’amor es pot convertir en odi, i la relació, enlloc, de fer-nos sentir bé es transforma en tòxica i dolenta, com un laberint sense sortida. A través del teatre es parlarà de diferents tipus de violència masclista: la violència psicològica, la violència física, la violència sexual, la violència domèstica, la violència econòmica o el cyber assetjament.

L’activitat forma part del Programa d’Enfortiment de la Personalitat del Departament de Joventut. Hi participen alumnes de 3r o 4t d’ESO dels instituts Joan Oró, Maria Canela i Pompeu Fabra, alumnes de la UEC Balmes, i alumnes dels PTT de Vendes i Electromecànica.

Dimarts, 22 de novembre, a les 18.00h a El Círcol es farà la xerrada ‘Picasso a debat. Rellegir o cancel·lar’ amb l’artista martorellenca Mho Dueñas. Un recorregut per la vida personal de Picasso i de les dones que la van compartir. Coneixerem la seva visió de la dona, un aspecte que forma part de la seva obra. Escoltarem i veurem quina és l’opinió d’algunes expertes en la matèria, historiadores de l’art o gestores culturals. Un espai on mitjançant post-its les assistents podran mostrar la seva nova posició davant l’obra de l’artista.

‘Violències Masclistes: Obrim els Ulls’ és el videofòrum programat per dijous, 24 de novembre, a les 18.00h a El Círcol. Es projectarà el curtmetratge Fins aquí, realitzat per l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord amb la col·laboració de Cinemocional i Persovuses. Un curt creat amb un doble propòsit: d’una banda, visibilitzar l’estigmatització que pateixen les persones amb malalties mentals i, de l’altra, prevenir les violències masclistes. Tot seguit, s’obrirà un debat amb la participació del director del curt, Adrián Arrébola, la seva protagonista, Alícia Zamora, i la psicòloga Gemma Galán.

A la Biblioteca Francesc Pujols, a les 18.30h, tindrà lloc la presentació del llibre Llaços de sang, amb Ramon Gasch, coautor de la novel·la. Parla del paper de les dones en la defensa i la recuperació de la ciutat de Girona i com es van organitzar de manera heroica en una companyia militar anomenada les Bàrbares, que es reconeixien, perquè portaven lligat al braç esquerre un llaç vermell.

El divendres, 25 de novembre, de 9.30 a 11.30h, a El Círcol hi haurà el taller ‘Normalització i naturalització de la violència: què proposem per erradicar-la?’. Activitat per a professionals de l’Ajuntament dinamitzada per la Dra. Serena Brigidi, on reflexionar sobre les violències masclistes i el perill de la seva normalització en tots els àmbits, també en l’institucional. Es farà a través del treball en petits grups, el debat i les aportacions més teòriques per part de la dinamitzadora, investigadora i professora en l’àmbit de les ciències de la salut i socials en diverses universitats catalanes.

També es farà la lectura del manifest institucional unitari, a les 12.00h a la plaça de la Vila, signat per les administracions catalanes. A més, hi haurà lectura de poemes i carta de record a la veïna de Martorell assassinada el febrer passat.

A les 19.30h, a l’Espai Jove es desenvoluparà l’activitat ‘Tallem d’arrel amb les violències masclistes’ amb concert a càrrec de la cantautora martorellenca Nina Cintas i lectura de poemes amb la també martorellenca Rosa Grau. Un acte per unir-nos en la lluita contra les violències masclistes. Unes violències que volem tallar d’arrel amb la implicació de tota la comunitat: homes i dones, petits i grans, d’aquí i d’allà. Perquè els silencis poden ser còmplices i actuar és cosa de cadascun i cadascuna de nosaltres. Tot seguit, cap a les 21.00h, es farà una concertació a la plaça de les Cultures per tallar d’arrel les violències masclistes.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

Dissabte, 26 de novembre, l’associació Nihon Tai Jitsu organitza un curs de defensa personal femenina a les Instal·lacions Esportives Municipals (IEM), de 10.00 a 13.00h. L’entitat ja arriba a la quarta edició del seu curs d’autodefensa femenina a través d’aquesta disciplina. La confiança i seguretat en nosaltres mateixos ens fa ser més decisius i eficaços en la resolució de conflictes. Treballarem l’afirmació personal, els valors clars i la confiança interior. També la responsabilitat, l’autocontrol i l’autodisciplina.

Una delegació martorellenca participarà el diumenge, 27 de novembre, a la 9a Marxa del Baix Llobregat contra la Violència Masclista. L’acte central la marxa, organitzada pel Consell Comarcal del Baix Llobregat, tindrà lloc, a les 12.30h, al Parc de Torreblanca de Sant Feliu de Llobregat.

La xerrada-col·loqui ‘Violències sexuals, part important de les violències masclistes’, a càrrec de Carmen Cordón, responsable del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), es durà a terme dimecres, 30 de novembre, a les 19.30h, a l’Espai Jove. Activitat organitzada pel Punt Òmnia de Martorell i oberta a tot el públic per tal de parlar sobre les violències sexuals, una de les moltes violències masclistes que s’exerceixen contra dones de totes les edats en diferents espais.

Dijous, 1 de desembre, a El Círcol hi haurà la xerrada ‘On son les dones? Salut, diversitat i violència en la trajectòria vital de les dones’. Un acte obert a totes les dones de Martorell, ciutadanes i professionals de la salut. Anirà a càrrec de la Dra. Serena Brigidi, investigadora, doctora en Antropologia de la Medicina, i professora en l’àmbit de les ciències de la salut i socials en diverses universitats catalanes (UAB, URV, URL). L’objectiu és reflexionar sobre les violències en l’àmbit de la nostra salut, incloent-hi una mirada de diversitat i preguntar-nos què impedeix a les dones ser protagonistes de la seva salut. I com, a través de la informació, es pot revertir aquesta situació que ens intenta invisibilitzar les dones, tot desemmascarant els instruments de control i de possessió actuals.

‘Detecció i intervenció de violències masclistes en dones grans. Característiques i estratègies d’intervenció’ és el taller previst per divendres, 2 de desembre, de 12.00 a 14.00h, a la Casa de Cultura de la Vila. Una acció formativa a dreçada a professionals a càrrec de professionals del SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada) amb seu a Sant Feliu de Llobregat. Els SIE són serveis comarcals que ofereixen informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com als seus fills i filles a càrrec i que busquen potenciar els programes específics i integrals de prevenció, assistència i reparació en casos de violències masclistes.

A més, el Centre de Formació d’Adults treballarà durant tot el curs l’empoderament femení de manera intrínseca amb els seus alumnes. I per commemorar el 25N volen reflexionar sobre les violències masclistes a través de la creació conjunta d’un mural. Una acció que han titulat ‘Les parts no visibles de la violència masclista’.