Aprovats uns pressupostos municipals que congelen impostos i taxes per tercer any consecutiu

2148
Ple Municipal novembre 2022

Martorell congela, per tercer any consecutiu, els impostos i les taxes, tal i com reflecteix el pressupost general de l’Ajuntament, aprovat aquest dilluns en el Ple Municipal. El nou full de ruta econòmic de la corporació local, darrer de l’actual legislatura, té un total consolidat de 43,4 milions d’euros. Es va aprovar amb el vot favorable de Junts per Martorell, l’abstenció del PSC i C’s i el vot contrari de Movem i ERC.

El total consolidat del nou pressupost -de l’Ajuntament de Martorell, el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell PMSAPM i Martorell Gestió del Sòl Empresa Municipal SL- és de 43.398.789,22 euros. Una xifra que suposa un increment del 0,89% respecte el de 2022.

“És un augment molt moderat i prudent”, destacava el regidor d’Hisenda Lluís Amat, qui definia els nous números com “rigorosos, de llarg recorregut i continuistes, prudents amb els models de contenció per donar resposta a les necessitats de la gent de Martorell”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

En el capítol d’ingressos, la principal partida són els impostos directes (18.361.500), que no s’incrementaran el 2023 per tercer any consecutiu, així com tampoc les taxes (6.105.827), tercera font d’ingressos. “Congelem impostos i taxes per per la bona salut econòmica de l’Ajuntament. “Hem passat d’un endeutament del 50% l’any 2020 a una previsió del 39,79%, molt lluny del màxim legal que ens marca la llei, que és del 75%”. Entremig, destaca també la partida de les transferències corrents, amb 11.159.374 euros.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

En el capítol de les despeses, la més quantiosa es refereix al personal (19.336.386), que s’incrementa en prop d’un milió i que, per Amat, “demostra l’aposta pel capital humà, augmentant el número de llocs de treball i l’increment dels sous tal i com marca la Ley de Presupuestos Generales del Estado, en un 3,5%”.

El segon gran capítol de despeses, amb 15.956.439 euros, correspon als béns corrents i serveis: “l’oferta per les festes locals, culturals i històriques, pels programes d’inclusió social, per la gent gran, pel programa Martorell 360 que ja acull 1.500 nens i nenes, i per la inclusió de Martorell com a Ciutat Europea de l’Esport 2023”.

El regidor també va posar en valor “les ajudes i subvencions directes que oferim al nostre teixit associatiu, cultural, social, emprenedor i esportiu: 2.179.300 euros”, una xifra que, va dir, “ha crescut un 47% des de 2020 i que, per exmeple, destinarà 400 mil euros per la petita i mitjana empresa i el comerç; 460 mil per a ajudes i programes de serveis socials; 215 mil per a les associacions culturals, i prop de 600 mil per a les entitats esportives”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

Lluís Amat va parlar de tres grans eixos d’inversió: l’econòmic, els serveis “peça fonamental. Volem uns serveis públics adaptats, universals i de qualitat” i la millora i transformació de la via pública “per posar-la al servei de les persones”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

El Pressupost 2023 va comptar amb els 11 vots favorables de Junts per Martorell, 5 abstencions (els regidors del PSC i C’s) i 4 vots contraris (dels regidors de Movem Martorell i ERC).

Tot i valorar positivament la congelació d’impostos i taxes, la regidora del PSC Remedios Márquez va lamentar, entre d’altres aspectes, “que no s’aposti per propostes que els vam fer, com ara un pla de treball en un municipi que té un 11,1% d’atur, que principalment afecta dones, majors de 45 anys, de llarga duració i amb estudis secundaris, i també per als joves”. Márquez hi va trobar a faltar “impuls turístic i patrimonial, més polítiques socials i d’eficiència energètica”.

Remedios Márquez, portaveu PSC

Laura Ruiz (Movem) lamentava “que s’hagi gastat zero euros del darrer pressupost en temes com la dotació de 400 mil euros per a la reactivació econòmica i els ajuts a comerços, o 50 mil en el pla d’impuls per reactivar La Vila”. També es va referir a Can Carreres i al fet que no engegui la proposta de Movem “de rehabilitar el Molí Paperer per crear una Escola d’Oficis per formar treballadors públics. Ja n’hi ha prou de Plans d’Ocupació, que no generen ocupació estable”, va dir, i fa demanar “recuperar l’Ateneu per a que sigui un Centre Cívic”.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

Per part d’ERC, el portaveu Víctor de León proposava a l’equip de govern “que podríem aprofitar per endeutar-nos una mica més i fer més despesa social. Aquest Pressupost té en consideració la població, però creiem que encara en podria tenir més tenint en compte les possibles dificultats pel que fa al preu de l’electricitat i del gas amb una inflació que l’any que ve podria estar al voltant del 8%”.

Víctor de León, portaveu ERC

Juan José Pérez, de Ciutadans, va valorar positivament la mesura “de no pujar els impostos municipals. Els lliberals no veiem mai de bon grat que la ineficàcia de l’administració l’hagin de suportar els ciutadans”. D’altra banda, criticava “que les inversions reals previstes siguin de 2,9 milions d’euros d’un Pressupost que en té un total de 43”.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

L’alcalde Xavier Fonollosa va cloure la ronda d’intervencions destacant “la dificultat d’elaborar aquests Pressupostos” i agraïnt a tots els grups “la manera ordenada d’exposar els seus punts de vista”. Fonollosa va defensar que “de ben segur que tots faríem el millor Pressupost possible, el que canvia són les prioritats de cada grup”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els altres punts de l’ordre del dia

El Ple va consensuar una Declaració Institucional al voltant del Dia Mundial de la Infància mitjançant el qual el municipi s’implica en assegurar els drets de nens, nenes i adolescents.

Pel que fa a altres punts de la sessió, es van aprovar les plantilles del personal de l’Ajuntament, del PMSAPM i de Gesol SL -amb el vot favorable de JxM, l’abstenció del PSC i C’s i el vot contrari de Movem i ERC- i les retribucions del personal funcionari, laboral i eventual de la plantilla de l’Ajuntament, per unanimitat.

També van tirar endavant la modificació puntual del Pla Parcial d’Urbanització prioritària del sector residencial de la carretera de Piera -amb l’abstenció de Movem i C’s- i la desafecció en una finca registral, per unanimitat.

Igualment, es va aprovar una moció de JxM i C’s per promoure la instal·lació de càmeres en espais públics a fi de millorar la seguretat vial i ciutadana -amb el vot a favor de JxM, PSC i C’s i el vot contrari de Movem i ERC-.