El Baix Llobregat demana a la Diputació ajuts per a sufragar les beques menjador

408

Una delegació d’alcaldes del Baix Llobregat, han sol·licitat a la Diputació de Barcelona una subvenció econòmica d’aproximadament uns 250.000 euros per sufragar una part del pressupost del Consell Comarcal destinat a cobrir les beques menjador per als escolars. La Diputació assumiria, així, la part que la Generalitat no podrà garantir durant el curs 2015-2016 a través d’un conveni amb el Consell Comarcal.

Xavier Fonollosa (Martorell), Mercè Esteve (Begues), Isidre Sierra (Sant Climent de Llobregat) i Jordi Bou (El Papiol) s’han reunit amb la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, per sol·licitar la participació de l’ens supramunicipal per tal de garantir l’aportació per aquestes beques.

Fonollosa, que és vicepresident del Consell Comarcal, explica que “l’ofec econòmic que es troba la Generalitat ha provocat que per aquest curs 2015-2016 hàgim rebut menys recursos que d’altres anys. És per això que hem demanat a la Diputació de Barcelona que pugui fer front a cobrir les necessitats que tenim entre els escolars de la comarca”.

Segons fonts del Consell Comarcal, la Generalitat ha abonat prop de 250.000 euros menys que en el curs anterio, que ha passat dels 517.554 euros del curs passat a 266.616 euros, una rebaixa del 48%. Tot i això, el Consell Comarcal del Baix Llobregat han destinat 3,5 milions d’euros en sufragar les beques menjador.

11.000 sol·licituds a la comarca

El Consell Comarcal del Baix Llobregat ha rebut 11.000 sol·licituds de beques menjador per als escolars en aquest curs 2015-2016 de les quals ja s’han atorgat 5.147 ajudes. L’atorgament d’ajuts individuals de menjador per raons socioeonòmiques es tramita des de l’ens comarcal en funció de la disponibilitat pressupostària i la puntuació derivada de la valoració de les condicions socials, econòmiques, geogràfiques i familiars dels sol·licitants.

El vicepresident del Consell Comarcal, Xavier Fonollosa, reconeix que “d’aquestes 11.000 sol·licituds hi ha una part que no passen el tall econòmic i són les que es troben en el tram flexible i variable tot i trobar-se per sobre l’umbral econòmic. És en aquest tram pels que necessitem, ara mateix, més recursos perquè les beques menjador d’emergència es subvencionen el 100% i aquestes ja estan garantides”.

Els ajuts de menjador escolar estan adreçats a l’alumnat de centres sufragats amb fons públics de la Comarca del Baix Llobregat, de segon cicle d’educació infantil, primària i secundària obligatòria que tenen necessitats socioeconòmiques i/o dificultats geogràfiques per accedir al seu centre escolar, al qual no li correspongui la gratuïtat del servei de menjador.

Per accedir a una beca del 100% (el menjador val sis euros al dia), una família de tres membres ha de certificar ingressos anuals inferiors a 6.780 euros. “La resposta de la presidenta Conesa ha estat immillorable i, a falta de concretar la xifra definitiva, la Diputació té la intenció de donar-nos un cop de mà en un àmbit tan necessari com aquest”, apunta Fonollosa.

Precisament, en la sessió plenària ordinària de l’Ajuntament de Martorell es presentarà una moció en defensa de les beques menjador al Baix Llobregat.