El CEM demana ajut a l’Institut Ramon Muntaner per documentar l’obra de pedra seca a Martorell

2142
Pedra seca Martorell. Foto: Wikiloc

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha demanat una ajuda a l’Institut Ramon Muntaner per documentar totes les construccions de pedra seca del terme municipal. Es vol aprofundir així en el coneixement patrimonial d’aquestes antigues estructures de pedra -murs i parets, camins, cabanes- no sustentades amb cap ciment. El 2 i 3 de desembre, el CEM presentarà el projecte i farà una sortida de camp.

Les serres de les Torretes, l’Ataix i el Montgoi són els indrets del terme amb més exemples d’obra de pedra seca, seguides en menor mesura pel Pou del Merli. Són camins empedrats, murs, marges i cabanes fetes amb un mètode tradicional “d’acumulació de pedres sense cap element aglomerant que les enganxi, sinó posant-les una sobre una altra, falcant-les, travant-les entre elles i estabilitzant-les”, apunta el vice president del CEM, Alfred Mauri.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vice president del CEM

A Martorell, el màxim exponent de les construccions de pedra seca són barraques de vinya, però en d’altres punts de l’entorn mediterrani són molt espectaculars: “El Maestrat, el Bages o l’illa de Menorca”, on tenen gran notabilitat i espectacularitat perquè han resultat imprescindibles per les característiques del tipus de sòl, el clima i el tipus de cultiu.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vice president del CEM

És un sistema constructiu de baix cost, fet amb pedres de la zona i d’impacte mínim. Tot i que avui en dia ja hagi perdut el caràcter utilitari, documentar i mantenir el que queda té efectes positius: “Eviten o minimitzen l’erosió i la pèrdua de sòl, sobretot en indrets mediterranis de pluges intenses”. Per contra, amb feixes de pedra seca l’aigua s’estanca i ajuda a que “s’infiltri i enriqueixi els aqüífers, mantingui el sòl i redueixi l’erosió”.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vice president del CEM

El CEM vol documentar i mantenir la pedra seca per aquest valor ecològic i pel seu caràcter patrimonial: “Ens parla de la vida de les persones que normalment no surten a la història, recupera testimonis d’un passat vitivinícola i ens aporta coneixements d’allò que va ser un ofici. És un patrimoni important per Martorell i des del CEM creiem que no ens podem permetre el fet de perdre’l i no documentar-lo”.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vice president del CEM

L’entitat ha sol·licitat l’ajuda econòmica a la convocatòria de l’Institut Ramon Muntaner, en representació del Col·lectiu Ataix, constituït després de l’incendi forestal de l’estiu passat.

A més, es pretén “documentar en fotos, plànols i informació tot aquest patrimoni a la Wikipedra, documentar-les en 3D per a que siguin un recurs formatiu i aconseguir voluntaris que es formin en el manteniment d’aquestes barraques i estructures”.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vice president del CEM

El divendres 2 de desembre, a les 19.00h, el CEM organitzarà al seu local -la Farmàcia Bujons- la presentació del projecte, i el dia següent, des de les 09.00h, organitzarà una sortida de camp per conèixer exemples locals de pedra seca.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vice president del CEM

Els dos actes són oberts a tota la ciutadania interessada en aquest element patrimonial.