No tot s’hi val. De festa, actituds festives i no sexistes és el nom de l’exposició ubicada al vestíbul del Centre Cultural, des d’aquest dilluns i fins el proper 10 de novembre. Elaborada per l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans, vol conscienciar el públic més jove en l’eradicació de conductes sexistes en els entorns festius. La composen plafons amb vinyetes que escenifiquen comportaments erronis i discriminatoris que es produeixen per raons de sexe.
La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Martorell ha portat fins el Centre Cultural aquesta mostra itinerant que vol “fer prendre consciència els joves al voltant del vocabulari i les actituds sexistes que s’esdevenen en àmbits de festa i que són molt comuns”, explica la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau.
Vinyetes que mostren situacions discriminatòries reals
Els plafons il·lustren situacions discriminatòries que encara avui en dia passen al nostre entorn, com per exemple la insistència d’un noi que no accepta el no d’una noia a estar junts, una baralla entre dos nois per una situació de gelosia vers una noia, un noi que fa un comentari desagradable –floreta- a una noia per raó del seu físic, o els comentaris despectius de caràcter sexual cap a dos nois que van junts, una forma d’homofòbia. Per Dalmau, “hi ha actituds sexistes, homòfobes, actituds de possessió i de control, pressions estètiques cap al nostre cos, en la manera de vestir o el rol de la dona com a objecte que, encara que pugui semblar que estan eradicades, en realitat tornen amb força. No les hem d’oblidar ni abaixar la guàrdia, perquè tornen a estar latents en la societat”.
Aspectes conceptuals
Els plafons inclouen una relació terminològica per aclarir i diferenciar conceptes com ara el feminisme –la lluita per assolir la igualtat entre dones i homes- i el femellisme –l’oposat a masclisme-. Es diferencia entre sexe -allò que ens ve condicionat per la nostra biologia- i el gènere -construcció cultural de rols socials, actituds i aptituds diferenciades en dones i homes-. La finalitat és evitar la violència de gènere, i de fer veure que aquesta no només és física o sexual, sinó també psicològica o simplement verbal i que es manté encara molt arrelada en moments quotidians de la vida dels joves.