El Circuit d’Acollida Local tanca l’any atenent 150 persones i formant-ne unes seixanta

516

Els Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Martorell han tancat l’edició de 2015 del Circuit d’Acollida Local lliurant, divendres passat i amb la presència de l’alcalde Xavier Fonollosa, una quinzena de diplomes a persones immigrades que hi han participat el darrer trimestre. Aquest servei municipal tracta, cas per cas, la situació de les persones que han arribat al municipi, i els ofereix un itinerari formatiu en els àmbits laboral, cultural i lingüístic. El 2015 hi han participat 60 persones, i els Serveis Socials n’han atès 150.

L’acte va ser presidit per l’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa, i va fer-se coincidir amb el Dia Internacional del Migrant -18 de desembre- que, com explica la tècnica del Servei d’Acollida, Diversitat i Accions Comunitàries dels Serveis Socials Bàsics Lola Romero “vol reconèixer la important aportació que fan les persones estrangeres, tant als països de destí com els d’origen, i vol promoure i protegir els seus drets humans i fonamentals”.

Programa que permet l’adaptació a la nova realitat
El Circuit d’Acollida Local s’emmarca dins la Llei d’Acollida de Persones Estrangeres i de les Retornades a Catalunya impulsada pel govern de la Generalitat de Catalunya el 2010. A Martorell, el programa s’adreça a persones immigrades, refugiades i retornades. Els atén de manera individual i els orienta cap a accions formatives en els àmbits de coneixement de la societat i de l’entorn –a través del Coneix Martorell, que els fa descobrir els serveis, les tradicions i la cultura locals-, en el laboral -drets i deures laborals, recerca activa de feina, tipus de contractació, com sindicar-se i coneixement de les lleis i obligacions laborals-, i el lingüístic –tallers de llengua de català i de castellà-.

Perfil d’usuaris molt variat
Romero explica que “en aquest 2015, el Circuit d’Acollida Local ha atès individualment unes 150 persones i ha fet accions formatives a una seixantena”. El perfil dels usuaris d’aquest servei “és molt variat. Atenem tant persones acabades d’arribar, d’altres que porten més temps i que volen regularitzar la seva situació i permís de residència, i també gent que fa molt de temps que és aquí i que opta a la nacionalització”. Explica la tècnica que són persones de totes les edats, en situació regular o bé pendent de regularització. , i que arriben majoritàriament del , per aquest ordre.

Segons dades de l’Observatori de la Immigració 2015, a Martorell hi ha en l’actualitat un 17,4% de població de nacionalitat estrangera (4.946 persones), que pertanyen a 73 nacionalitats diferents. El 64% procedeix del continent africà. Els països d’origen més freqüents d’aquestes persones són, per aquest ordre, Marroc, Ghana, Nigèria, Pakistan, Bolívia, Colòmbia i Xina.