El Col·legi La Mercè s’estrena al Concurs Tísner de promoció del català a través del joc

821

El Col·legi La Mercè de Martorell participa per primer cop en el Concurs Tísner, que promociona l’ús lúdic i més desenfadat de la llengua catalana entre l’alumnat de cinquè i sisè de primària de les escoles de Catalunya. Els alumnes de cinquè A hi prenen part enguany tot presentant un projecte de creació d’un joc de Trivial. El termini de presentació finalitza el 31 de març, i de moment ja hi ha 100 aules participants en la tercera edició del certamen.

El centre educatiu martorellenc ha presentat “un joc de Trivial en català, planificat, dissenyat i documentat pels mateixos alumnes del grup de cinquè A de primària del centre”, tal i com explica el seu tutor, Adrià Valls. “És un projecte bastant complert”, afegeix, ja que “els alumnes han après a fer una planificació, a dissenyar els passos previs del joc i a buscar ells mateixos les preguntes i respostes a incloure. N’estem molt satisfets”.

El català, d’una manera lúdica
El certamen és una creació de la Plataforma per la Llengua, l’ONG del català. La membre de l’executiva de l’associació, tècnica de jocs i joguines i membre del jurat del Concurs Tísner, Isabel Romano, explica que “volem fomentar entre els alumnes de les escoles de Catalunya i de la Franja de Ponent el coneixement i ús del català a partir de la seva faceta més lúdica i creativa. Pretenem que l’aprenentatge del català no sigui una cosa feixuga, sinó que els alumnes s’ho passin bé”. De moment, explica Romano, “el concurs està tenint una gran acceptació: aquest curs hi participen un centenar de classes corresponents a 62 centres d’ensenyament, el doble de l’any anterior”.

En record de Tísner
El Concurs honora Avel·lí Artís i Gener, conegut amb el pseudònim de Tísner (1912-2000), escriptor, periodista, traductor, dibuixant i ninotaire, i autor de les traduccions al català d’obres de Gabriel García Márquez, Margherite Yourcenar o Truman Capote i d’uns famosos mots encreuats a la premsa catalana.

S’hi adjudiquen “3 primers premis i 4 accèssits, incloent activitats al Parc Aventura Anigami, una excursió amb kayak a càrrec de l’empresa Kayak Costa Brava, una activitat amb el Giracat, una visita guiada a les Mines de Sal de Cardona, a la Fundació Joan Brossa -amb una gimcana i un espectacle de màgia-, al Cosmocaixa i al Bosc Inundat”, enumera Romano. Els guanyadors es coneixeran en una gala que tindrà lloc el 14 de maig al vestíbul de l’Estació del Nord de Barcelona, i que serà conduïda per l’actor i humorista Toni Albà.