El compositor Daniel Gasulla, primer premi al certamen Manel Saderra Puigferrer

1150
Lliurament de premis del concurs Manel Saderra Puigferrer
Lliurament de premis del concurs Manel Saderra Puigferrer

El compositor de sardanes martorellenc Daniel Gasulla ha guanyat el primer lloc del 35è Premi Composició Sardanista Ceret-Banyoles, dedicat a Manel Saderra i Puigferrer. Ho ha fet amb la peça titulada De Peralada a Barcelona, que homenatja al compositor Joaquim Serra. La peça va obtenir diumenge la màxima puntuació del jurat a la gal·la final celebrada a Ceret (Catalunya Nord), premiada amb 1.800 euros.

Gasulla fa uns cinc anys que es presenta a premis de composició de sardanes i, en el cas del Manel Saderra i Puigferrer, era la seva tercera participació, com explica: “Com molts d’altres, aquest és un certamen bianual. El 2015 vaig quedar segon amb La Torre de les Hores, una sardana al·lusiva a Martorell. El 2017 vaig ser quart amb L’anell de les Fades, i a la tercera ha anat la vençuda”.

L’obra guanyadora porta per títol De Peralada a Barcelona, “que va ser la trajectòria que va seguir del gran compositor de cobla Joaquim Serra, un dels referents”.

Daniel Gasulla

El compositor defineix l’obra guanyadora: “Té una essència serratiana, amb poques complicacions harmòniques. M’he basat molt més amb la seva manera d’escriure, que amb poques tensions i poques dissonàncies feia grans meravelles i he volgut seguir el seu estil”.

Daniel Gasulla

La composició de Gasulla va ser una de les 12 que es van presentar al certamen. Prèviament, el jurat va fer una primera tria a principis d’octubre i va seleccionar cinc sardanes finalistes. Diumenge passat, els seus autors van ser convocats a la gal·la final, celebrada a la Sala La Unió de Ceret, on es van interpretar les cinc sardanes en un concert davant del públic i del jurat. El premi popular del públic va recaure en Jaume Cristau, mentre que el del jurat va determinar que fos per a l’obra del creador martorellenc.

Daniel Gasulla
Lliurament de premis del concurs Manel Saderra Puigferrer. Daniel Gasulla, el primer per la dreta
Lliurament de premis del concurs Manel Saderra Puigferrer. Daniel Gasulla, el primer per la dreta

De Peralada a Barcelona és la sardana número 112 de Gasulla, qui porta 31 anys composant-ne: “L’any 1988 vaig fer la primera, anomenada Gent Nostra“. Des d’aleshores, en crea una mitjana “d’unes tres o quatre cada any”.

Daniel Gasulla

L’import del premi es destinarà “en part a pagar-me les classes de música i d’harmonia, abans en bandes sonores i ara en jazz, que vaig reprendre ara fa uns cinc anys, perquè sempre has d’anar estudiant i aprenent coses. L’altra part del premi la dedicarem a la família”.

Sardana ‘De Peralada a Barcelona’