El confinament comarcal torna a Catalunya a partir d’aquest divendres

243

Divendres torna el confinament comarcal a Catalunya, també per a les bombolles de convivència. La mesura, que prohibeix sortir de la comarca si no és per motius justificats, entrarà en vigor la mitjanit de dijous a divendres i serà vigent tots els dies de la setmana, de moment fins al dilluns 19 d’abril. Continua vigent el toc de queda, entre les 22.00 i les 6.00h a tot el territori.

Només es podran fer desplaçaments fora de la comarca o dels límits de Catalunya per les excepcions previstes, com ara motius laborals, sanitaris, d’estudis, retorn al lloc de residència habitual, cura de persones grans, menors o amb dependència, o també dels menors en cas que els progenitors estiguin separats, exàmens inajornables o causes de força major.

També entren dins les excepcions previstes les competències esportives autoritzades i les excursions o colònies dels grups bombolla escolars. En canvi, tenir una reserva en un hotel o allotjament turístic o una entrada per anar al teatre, per exemple, no dona dret a trencar el confinament comarcal. Protecció Civil recomana portar una declaració d’autoresponsabilitat que justifiqui el motiu del desplaçament.

En les trobades i reunions socials, fins divendres inclòs, continua vigent la mesura de Setmana Santa acordada al Consell Interterritorial de Salut: màxim de sis persones en espais públics exteriors, quatre en interiors i només els convivents en el cas dels domicilis.

A partir de dissabte, es torna a la norma anterior: un màxim de sis persones tant a l’interior com a l’exterior, llevat que es tracti de convivents. S’encoratja fer-les a l’aire lliure i evitar els espais tancats, així com limitar les visites a les persones més vulnerables.
No s’ha fixat un límit de bombolles de convivència, però es manté la recomanació de limitar les interaccions socials.

Comerç i restauració

El comerç no essencial i les botigues instal·lades en centres comercials poden obrir també el cap de setmana. L’horari límit de tancament són les 21.00h. En el cas dels establiments grans, tenen limitada la superfície màxima a 800 metres quadrats i l’aforament es manté limitat al 30%.

Bars i restaurants poden oferir servei de taula de manera continuada, des de les 7.30h del matí fins a les 17.00h de la tarda. Es manté l’opció de servir menjar per emportar fora d’aquest horari. Fins a les 22.00h si se l’emporta el client i fins a les 23.00h si és a domicili.

Es manté l’aforament del 30% a l’interior dels establiments i sense límit a l’exterior. Les taules han de respectar les distàncies de seguretat -2 metres entre taules i 1 metre entre persones de la mateixa taula- i han de ser com a màxim de 4 persones o bé una bombolla de convivència.

Continua tancada la restauració a l’interior dels centres comercials. Els establiments d’hoteleria poden donar també servei de restauració només a les persones allotjades, amb el límit de les 22.00h.

Esport

Continuen autoritzades totes les competicions de l’esport federat i es permet també l’assistència de públic: un 50% a l’aire lliure i un 30% en espais tancats.

Es permet el públic amb seient preassignat, excepte en competicions estatals i en les internacionals que tinguin prohibició expressa que altres organismes han establert, com en el cas del futbol i el bàsquet, que es fan sense públic. L’aforament màxim de públic és del 50% d’assistents a l’aire lliure i el 30% en espais tancats.

Ja es va aprovar la reobertura dels vestidors de gimnasos i instal·lacions esportives, tot i que amb una crida a la gent perquè intenti no fer-los servir. Es permeten les activitats grupals en espais interiors que acreditin ventilació adequada, amb un aforament màxim del 30% i cita prèvia. A les piscines, l’aforament és del 50%.

Cultura

Cinemes, teatres, auditoris, sales de concents, circs i similars poden obrir amb un 50% de l’aforament i un màxim de 1.000 persones assegudes en cas l’acte sigui a l’aire lliure o en espais amb ventilació reforçada. Si no és així, el màxim és de 500 persones, sempre assegudes. L’horari de finalització és a les 22.00h i l’entrada permet arribar al domicili més tard d’aquesta hora.

Es poden fer gales, festivals i cerimònies de lliurament de premis. En aquests actes s’ha de respectar el 50% d’aforament, com ja fan museus, cinemes o teatres. Les sales de concert poden obrir, però sense servei de bar. Es permet l’obertura de restaurants musicals, cafès teatre i cafès concert amb les mateixes condicions que la restauració.

A més, els actes vinculats a la cultura popular i tradicional es permeten sempre que siguin activitats estàtiques, que es facin en un espai perimetral o en un espai tancat. Tenen les mateixes limitacions d’aforament que les activitats culturals d’arts escèniques i musicals que es fan en teatres o auditoris i amb els assistents asseguts.

Als centres cívics també es permet la represa de l’activitat a l’aire lliure de persones més grans de 60 anys, sempre en grups de sis persones com a màxim. Les biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions i galeries d’art tenen l’aforament al 50%.

Actes religiosos i cerimònies civils

Els actes civils o de culte, inclosos els casaments i enterraments, han de limitar l’assistència al 30% de l’aforament i a un màxim de 1.000 persones, sempre que siguin a l’aire lliure o en espais tancats amb ventilació reforçada. Si no hi ha aquesta ventilació, el topall són 500 persones.