El Dia Mundial del Medi Ambient implica els joves en la cura de la natura

716

Aquest dissabte és el Dia Mundial del Medi Ambient. Per commemorar-lo, la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell fa una crida als joves a participar el proper dilluns, 7 de juny, a les 17.00h, a l’acte virtual ‘Joves i Natura’, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, on el jovent serà el veritable protagonista.

L’acte serà conduit per la meteoròloga Mònica Usart i hi intervindran representants dels joves catalans que van participar a la Cimera Mundial de la Joventut de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

A més, sota el títol ‘I tu, què fas per la natura?’ comptaran amb una taula rodona on intervindran joves catalans que, d’una manera o altra, estan compromesos amb la seva conservació i que són: Yas Recht, pastora de Circus, Verónica Couto del CREAF, Alex Cerón, fundador de Newex i Joan Grivé, ambientòleg i influencer.

‘Joves i Natura’ també comptarà amb la benvinguda de Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la cloenda anirà a càrrec d’Anna Barnadas, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Servei comunitari de l’Institut Joan Oró al Parc de Can Cases

En aquest sentit, els alumnes de 3r D d’ESO de l’Institut Joan Oró de Martorell van desenvolupar una acció de servei comunitari al Parc Forestal de Can Cases els dies 26 i 27 de maig. L’activitat va consistir en “tenir cura de l’arborètum del parc, treure les males i col·locar les malles. També van netejar les pintades d’un mur, van repintar-lo i redecorar-lo”, detalla Olga Salcedo, cap d’Estudis de 1r cicle.

Olga Salcedo, cap d'Estudis 1r cicle INS Joan Oró

Belén Castro, coordinadora pedagògica del Joan Oró, afegeix que també van “comprovar com estaven les fites del circuit d’orientació del parc i van mirar si es podien millorar. A més, van recollir residus durant tot el camí i van plantejar una enquesta per estudiar els usos del parc per part dels martorellencs”.

Belén Castro, coordinadora pedagògica INS Joan Oró

El servei comunitari forma part del currículum d’ESO a tots els centres educatius de Catalunya. Castro explica que l’objectiu és “apropar els alumnes a la realitat social del seu municipi o entorn més proper. Treballa totes les competències d’interacció social, cooperació, treballar en equip i posar-se a la pell de l’altre. Sobretot, la idea que la comunitat forma part d’ells i han d’ajudar a tirar-la endavant”.

Belén Castro, coordinadora pedagògica INS Joan Oró

L’Institut Joan Oró forma part de la Xarxa d’Escoles Verdes amb el compromís d’innovar i avançar en l’organització d’accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat, partint dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible.

Volen contribuir a incorporar els valors de l’educació ambiental i per a la sostenibilitat a tots els àmbits de la vida del centre amb la participació tota la comunitat educativa, des del treball diari amb els alumnes fins a la gestió del centre amb criteris ambientals.

Aposten per la implicació activa en la millora del nostre entorn més proper participant, per exemple, al Projecte Rius, amb les inspeccions anuals d’un tram del riu Anoia, o gestionant l’hort de l’institut amb pràctiques ecològiques, entre d’altres accions.