El duet Athrodeel ofereix dijous un concert fusió àrab, popular català i flamenc

460
Athrodeel

Athrodeel significa en siríac La meva terra, títol del concert d’Ahmad Diab i Aseel Massoud, una parella siriana, guitarrista enamorat del flamenc ell i cantant i metgessa ella, que van arribar a Barcelona a començament de la passada dècada fugint de la guerra i cercant un lloc on aprendre flamenc. L’actuació tindrà lloc dijous, 23 de febrer, a les 19.00h, a l’Escola Municipal de Música, dins el cicle M’Clàssics de Joventuts Musicals de Martorell. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat.

Athrodeel és un duet format el 2018 per la parella siriana Ahmad Dyab (guitarra) i Aseel Massoud (veu) “amb l’objectiu de canviar el so de la guerra pel de la música, i difondre a través seu l’intercanvi cultural. Volem fer saber que Síria és un país ple d’art i de cultura, i no només país de guerra. Canviar aquesta imatge que el món té sobre nosaltres. Portem a la nostra terra nova, Catalunya, la nostra música perquè tothom rebi aquesta emoció que tenim”, diu Aseel Massoud.

Ahmad i Aseel han estudiat al Conservatori Superior de Música del Liceu, ell guitarra flamenca, i ella cant. Junts presenten “una fusió de la música àrab clàssica, música popular catalana i flamenc oriental”, apunta Massoud. Asabaka Eshq, Watar al sharq, Shufi al sharq, Kaifa li, Hanin, Cha´am, El porompompero i El cant dels ocells són els temes que interpretaran al concert d’aquest dijous.

Van presentar el projecte artístic com Love in Syria a Barcelona, Madrid, Alacant, Lió i París. I van portar el flamenc a l’Orient Mitjà amb el projecte Records d’Andalusia al Teatre d’Òpera de Damasc. Han actuat en festivals a Colòmbia, Síria i França, i en cerimònies oficials al Parlament de Catalunya, Palau Robert, Sala Parés i Museu Europeu d’Art Modern. Han compartit escenari amb artistes com Yo-Yo Ma, Joan Chamorro i Andrea Motis, entre altres.

Durant el període de confiament, van començar una iniciativa solidària, Our window stage, “amb l’objectiu d’alleujar l’estrès psicològic causat per la pandèmia i crear vincles socials al barri malgrat la distància”, recorda la soprano.

Ahmad i Aseel combinen la seva vida artística amb la seva professió. Ahmad està especialitzat en Relacions Internacionals i diplomàcia, i Aseel és metgessa col·legiada a Barcelona i ha fet un màster amb Musicoteràpia a la Universitat de Barcelona.